Zwolle
Zwolle
Breda
Amsterdam
Roermond
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00 Gouwe 1, Zwolle
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00Oude Leijstraat 1 / hoek Tilburgseweg, Breda
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Zekeringstraat 32, Amsterdam
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Solvayweg 2, Roermond
Logo Aberson
Search
Close this search box.

Klamp metselwerk: bijzonder metselwerk waarbij de bovenkant van de baksteen als zichtzijde wordt gebruikt. Het Amsterdamse WE architecten inspireert je met drie van hun nieuwste werken met klamp metselwerk.

Drie nieuwe projecten in Amsterdam, allemaal met in het oog springende gevels. Architect Erik de Vries van WE architecten: “Het begon met een circulair project waar we minder materialen wilden gebruiken. Wél was er een grote wens voor een gevel van baksteen. We kozen voor klamp metselwerk omdat je door een baksteen op zijn kant te zetten, zo’n 30% minder steen gebruikt. En, minstens net zo belangrijk, we vonden het beeld gewoon heel passend. Zo begon het, daarna volgden er meer projecten.” 

Erik de Vries over drie projecten van WE architecten met klamp metselwerk:

1. Klamp met Inca-achtig karakter

Erik: “Voor Dok 7 hadden we een robuust gebouw voor ogen. We zoeken altijd naar de juiste textuur van een gevel en dan speelt het karakter van de omgeving een belangrijke rol. In dit geval is het een havenachtig gebied. Daar past deze steen heel goed bij. Kijk maar naar de frog, het kommetje. Die heeft enorm veel karakter, bijna Inca-terrasvormig. We zijn met ons bureau trouwens net naar de plint van dit gebouw verhuisd.”

2. Grid met klamp metselwerk

Erik: “Dit project (Dok15) staat 100 meter verderop. Hier hebben we regulier metselwerk gecombineerd met klamp metselwerk. Kijk maar eens naar de zijvlakken, daar zie je een grid van regulier metselwerk en ramen. Daar waar geen ramen konden, pasten we klampsteen toe. Waarom klamp? Omdat we daarmee het grid naar voren haalden. Bovendien is het een efficiënte manier om een textuur te creëren. Natuurlijk kan dat ook anders, door het metselwerk uit te laten steken of terug te laten liggen. Maar bij klamp reduceer je steen en dat vinden we gewoon een heel mooi principe.

3. Klamp met scherpe frog

“Dit is een CPO-project in Amstelkwartier. De hele gevel is hier in klamp metselwerk. Hier zochten we naar een hele scherpe snede in de frog, dat paste goed bij de scherpe hoeken in het ontwerp. We mixten de klampsteen hier met dezelfde steen, die we ook nog eens 180 graden draaiden. Daardoor zie je de gladde achterkant en ontstond er nog meer textuur in de gevel. Gepixeld bijna. Tegelijkertijd bood het een esthetische oplossing voor de hoeken. Zo hoefden we de ‘bakjes’ niet door te snijden. We verrijkten de gevel verder door het klamp metselwerk verticaal toe te passen in de plint, en als Braziliaans metselwerk bij de buitenruimtes.”

 

Wanneer is een frog goed?
“Wij zijn altijd op zoek naar het juiste karakter van het gebouw. Een frog is goed als hij het karakter dat we voor ogen hebben, versterkt. Vaak hebben we al een denkrichting over de steen en frog. Bas (van Aberson) kan die vaak omzetten in een werkelijke steen. Als hij, los van een project, een fraaie frog tegenkomt schroomt hij ook niet om die te laten zien. Hij weet ondertussen heel goed welke kant we op willen.”

Is klamp jullie handtekening geworden?
“Nee, het is een van de middelen om de juiste karakters en texturen te vangen. Dat kan de ene keer met klamp metselwerk, de andere keer door het verschuiven van stenen of ze uit te laten steken. Nu was het toevallig klamp. Voor een volgend project zijn we bijvoorbeeld weer bezig met getrapt metselwerk in prefab kaders. Ik grapte laatst al: ‘hoogste tijd om weer eens iets anders te gaan doen’.” 

Erik de Vries

Erik de Vries

Architect & partner WE architecten

Het beste van Aberson.
De mooiste projecten, slimste producten en nieuwste innovaties maandelijks in je mailbox?

    close-link