Zwolle
Zwolle
Breda
Amsterdam
Roermond
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00 Gouwe 1, Zwolle
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00Oude Leijstraat 1 / hoek Tilburgseweg, Breda
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Zekeringstraat 32, Amsterdam
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Solvayweg 2, Roermond
Ruim
assortiment
Persoonlijk
advies
Duurzaam
bouwen
Mail ons

Help!!! Witte uitbloei…

Het zonnetje komt weer tevoorschijn, de temperatuur begint weer op te lopen en onze telefoon begint weer met grotere regelmaat te rinkelen. Elk voorjaar zorgen warmere weersomstandigheden ervoor dat vers metselwerk witte uitslag kan geven.

Veelal kloppen metselaars en aannemers bij ons aan met de vraag hoe dit kan en wat eraan gedaan kan worden?

De eerste vraag die gesteld dient te worden is; wat is het type uitslag op het metselwerk? Er zijn verschillende soorten witte uitslag en iedere soort heeft zijn eigen oorzaak en nog belangrijker, zijn eigen renigingsmethode!

Er zijn meerdere soorten uitslag, maar gezien de weersomstandigheden op dit moment komt vroege witte uitbloei het meeste voor. Vroege witte uitbloei ontstaat door sulfaten uit een combinatie van bakstenen en mortel. Dit verdwijnt al na een paar regenbuien. Je kunt dit proces versnellen door het af te spuiten met leidingwater.

Maar hoe weet je nu om welke soort uitslag het gaat?

Om erachter te komen of je met sulfaten hebt te maken neem je water en een borstel en borstel je dit licht met flink wat water. Nadat dit enkele dagen goed is gedroogd en de witte uitslag is weg, dan heb je te maken met sulfaten. Blijft er witte uitslag zichtbaar, dan heb je te maken met kalk of gips en zal het gereinigd moeten worden. Om er dan vervolgens achter te komen of je met kalk of gips te maken hebt, kun je de volgende proef verrichten. Ook nu neem je weer water en borstel en borstel je dit licht met flink wat water. Gebruik hiervoor een proefvlak van bijvoorbeeld 300 x 300 mm. Vervolgens breng je er een zuuroplossing op aan en borstel je dit voorzichting op het proefvlak. Voor de zuuroplossing kun je zoutzuur en water gebruiken, gebruik hiervoor de verhouding -> zoutzuur : water + 1 : 10. Let erop dat zoutzuur alleen wordt aangebracht op het proefvlak. Dit is alleen nodig om vast te stellen met welk soort uitslag  je te maken hebt.

Als er kalk aanwezig is, zal het gaat bruisen bij het borstelen. Borstel vervolgens net zo lang totdat het bruisen is gestopt. Hierna nog paar keer water erop aanbrengen en licht borstelen (naspoelen). Laat het proefvlak weer enkele dagen drogen. Als er sprake is van kalksuitslag dan moet de witte uitslag na enkele dagen zijn verdwenen. Is de witte uitslag nog aanwezig, dan is er sprake van gipsuitslag en zal dit mechanisch gereinigd moeten worden door een professioneel bedrijf.

Aberson is al vele jaren betrokken bij het modernificeren van mortels. Wij adviseren u uitslagarme doorstrijkmortels toe te passen. Een juiste afstemming tussen ontwerp, gevelsteen en metselmortel beïnvloedt uw project positief en zorgt voor een resultaat waar wij allen trots op mogen zijn.

Laat u altijd door een professioneel gevelreinigingsbedrijf informeren. Indien u nog vragen heeft over uitslag op metselwerk dan kunt u vanzelfsprekend contact met ons opnemen.

 

 

Het beste van Aberson.
De mooiste projecten, slimste producten en nieuwste innovaties maandelijks in je mailbox?

    close-link