Zwolle
Zwolle
Breda
Amsterdam
Roermond
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00 Gouwe 1, Zwolle
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00Oude Leijstraat 1 / hoek Tilburgseweg, Breda
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Zekeringstraat 32, Amsterdam
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Solvayweg 2, Roermond
Logo Aberson
Search
Close this search box.

Bijzondere bogen, hellende hoeken of unieke details. Vaak zijn het juist díe finesses die een bouwwerk zo uniek maken. Dus ja, dat moet mooi en strak. Maar kán het ook? Technisch? In gewicht? Soms niet. Dan is prefab dé oplossing. Rick Odink, onze prefabspecialist, neemt je mee in drie mooie projecten. Projecten waarin prefab metselwerk een grote (maar onzichtbare!) rol speelde.

Weespersluis in Weesp

Rick: “In dit project gaat het om de lateien boven de ramen. De architect wilde graag ver terugliggende stenen, een diepe negge. Dat, met een rollaag van strooistenen in rood, geel en zwart. Dat kan wel op de traditionele metselmanier, maar die diepe negge maakt dat erg moeilijk. En in de fabriek krijg je dat perfect voor elkaar. De lateien werden daar volgens tekening gemaakt. Er waren veel controlemomenten om zeker te weten dat alles lekker liep. En vervolgens op de bouw alles perfect paste. En die rollaag is erg strak geworden, al zeg ik het zelf!”

Martinus in Arnhem

Waarom juist hier prefab? Rick: “Kijk maar eens hoe complex de metselverbanden zijn: liggend, staand, terugliggend én uitstekend. De smalle penanten (kolommen) hebben een staande laag, die ook nog eens verdiept ligt tussen het liggende metselwerk. Ik vind dat dus prachtig! En ook hier weer die diepe negge. Voordeel was dat we al vroeg aan tafel zaten met de architect en aannemer. Dan kun je al heel vroeg meedenken over goede oplossingen. In dit geval was prefab by far het meest efficiënt. Trouwens, we hadden ook nog te maken met een hele kleine bouwplaats. Hartje Arnhem! Dus weinig ruimte voor opslag. Dat vroeg wel om een hele strakke planning van de mega-panelen.”

Maankwartier in Heerlen

“Een kunstenaar ontwierp dit project, hij werkte graag met bogen. De uitdaging zat hem in twee dingen: bogen zijn moeilijk in het werk te metselen door de benodigde ondersteuning. Daarnaast heeft het hele project ook een radius in het grondvlak (anders gezegd: het project loopt rond). Een mooie uitdaging die we goed konden oplossen met prefab-elementen. We hebben extra goed gelet op de vertanding in het element. Waarom? Om het element naadloos aan te laten sluiten in de gevel. Zo strak, dat als je voor de gevel staat, je het niet meer zou kunnen aanwijzen. Prefab is fantastisch in alles wat het kan, maar prachtig onzichtbaar in het resultaat. Dat is echt de kracht van prefab.”

'Prefab is als een leeg schetsboek. Je kunt er al je ideeën op loslaten'

Meer weten over prefab metselwerk?

We denken graag mee over de beste oplossingen voor uw project!
Het beste van Aberson.
De mooiste projecten, slimste producten en nieuwste innovaties maandelijks in je mailbox?

    close-link