Zwolle
Zwolle
Breda
Amsterdam
Roermond
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00 Gouwe 1, Zwolle
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00Oude Leijstraat 1 / hoek Tilburgseweg, Breda
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Zekeringstraat 32, Amsterdam
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Solvayweg 2, Roermond
Logo Aberson
Search
Close this search box.

Veelgestelde vragen

Vind hier antwoord op uw vraag

Bekijk hier al onze vragen en antwoorden

U vindt hier antwoord op al onze veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op via 088 – 118 57 00 of stuur een e-mail naar info@aberson.nl. 

Bijzonder metselwerk wijkt af van standaard. Het is anders. Voorbeelden van bijzonder metselwerk is staand metselwerk, bijzondere verbanden, metselwerk dat uitsteekt of baksteen op zijn kant. 

Welke baksteen gebruikt kan worden? De keuze is ruim en daarmee ook de mogelijkheden. De keuze voor de baksteen is grote van invloed op het resultaat van uw project.

Aberson weet waar u naartoe wilt – wat uw doel is. Wij adviseren en begeleiden u graag om dit te behalen!

Dilatatie is een methode die de aandacht vraagt tijdens het metselen van een buitenmuur. Door de wisselingen van de temperatuur is het mogelijk dat er scheuren ontstaan in de baksteen. De baksteen zet uit of krimpt. Voordat u verder metselt is het van belang dat u eerst dilateert.

Dilateren betekent dat u een overgang creëert, waardoor de steen ruimte heeft om uit te zetten of te krimpen. Om scheuren te voorkomen. Op welk punt de overgang gezet kan worden? Hoeveel aanpassingen nodig zijn? Hoe dit het beste aansluit in het project? Daarover kunnen wij u adviseren.

Er spelen een aantal zaken een rol als het gaat om de toleranties van een baksteen. Denk bijvoorbeeld aan om welke baksteen het gaat, de productie en in welke fabriek de baksteen is geproduceerd. 

Het belangrijkste is dat de steen past in het project dat u voor ogen heeft. Toegespitst op de wensen die daarbij horen. Aberson denkt graag met u mee.

Er zijn vele mogelijkheden om een horizontale belijning te maken met bakstenen. Een betaalbare variant is door waalformaat baksteen stootvoegloos metselen. Bekijk ook ons blog over het creëren van lange lijnen, zónder het gebruik van een langformaat gevelsteen.

Een andere mogelijkheid is om inderdaad te werken met een langformaat baksteen, zoals het Hilversums formaat (24 cm), moduulformaat (29 cm) of zelfs een baksteen van een formaat tussen de 40 en 50 cm. In onze collectie Aberlongue vindt u langformaat gevelstenen uit heel Europa.

In onze showroom kunt u de verschillende stenen en formaten bekijken.

Wat het verschil is tussen engoberen en glazuren zit hem allereerst in het materiaal. Een engobe is een vloeibare kleilaag dat over de zichtzijde van de baksteen wordt gegoten. Dit geeft een effect aan de kleur van de baksteen na het bakken. Bij een geglazuurde baksteen wordt er gebruik gemaakt van glas in plaats van klei.

Glas en klei zijn daarnaast twee verschillende grondstoffen en reageren beide anders op temperaturen. Wanneer gebruik gemaakt wordt van geglazuurde bakstenen of geëngobeerde bakstenen hangt al van de wensen, de kosten en het doel van de baksteen in een project.

Hoeveel bakstenen per m2 heeft u nodig voor uw project? Dat is afhankelijk van het soort gevelsteen dat u kiest.

Om een indicatie te krijgen, rekent u het aantal gevelstenen eenvoudig uit met onze handige baksteencalculator! Let op: deze berekening geeft u een indicatie. Voor een definitief advies neemt u contact met een van onze specialisten op.

Hier berekent u hoeveel bakstenen per m2 u nodig heeft (indicatie).

 

Gaat u bouwen en denkt u aan prefab, dan zult u ontdekken dat de prijs vergelijkbaar is aan traditioneel metselwerk. Dit komt bijvoorbeeld, omdat er minder arbeidsuren nodig zijn voor stelwerk door een timmerman of zaagwerk voor een metselaar. 

Het kan zelfs mogelijk zijn dat bij prefab bouwen geen steigers ingezet worden. Op basis van verschillende aspecten kan prefab dus voordelig uitvallen.

Heeft u te maken met een strakke planning, dan is het van belang dat u met zo min mogelijk wachttijd te maken heeft. Als u met prefab materiaal gaat werken dan kunnen wij de onderdelen op aanvraag al voor u klaarleggen. Op deze manier kunt u door met uw werk.

Prefab is ook erg toegankelijk voor complexer metselwerk, omdat u ook hierdoor tijd bespaard. Bijvoorbeeld bij bogen, staand verband en uitstekend metselwerk.

Het is mogelijk dat wij meekijken naar de achter- of ophangconstructie. Wij werken met verschillende leveranciers samen.

De elementen blijven niet zichtbaar in de geval. De stenen komen uit dezelfde productie als waarmee het metselwerk wordt gedaan. Het voegwerk wordt aangepast op de kleur van het metselwerk. Op deze manier wordt kleurverschil voorkomen.

Wij adviseren u hier graag over. Voor meer informatie kunt u terecht bij ons specialisten.

Het verschil tussen steenstrips en traditionele gevelstenen is dat steenstrips licht van gewicht zijn. Hierdoor is het mogelijk om op verschillende ondergronden en gevelsystemen steenstrips te gebruiken. Steenstrips zijn eenvoudiger te verwerken dan metselstenen.

Er zijn twee soorten steenstrips leverbaar. Gezaagd en kant-en-klaar geproduceerd. Een bijkomend pluspunt van kant-en-klare steenstips is dat er bij productie geen zaagafval is, minder energie verbruikt wordt en daardoor beter voor het milieu.

Steenstrips zijn geschikt voor een gerobotiseerde productieomgeving. Een andere optie is handmatige verlijming. Vraag ons om advies over het materiaal dat u het beste kunt gebruiken.

Het assortiment van Aberson bestaat uit een samenwerking met ABC, Celina, Interbau. Verder werken wij samen met Roben, Wienerberger en Van der Sanden. 

Steenstrips zijn er in verschillende maten, diktes, en kleuren. En dit betekent dus ook veel opties in het gebruik binnen projecten. 

Aan welk project en ontwerp werkt u? Laat ons aanschuiven en wij adviseren u graag over welke steenstrips het beste past in uw project.

Laat u alvast inspireren door 8x mooie soorten steenstrips.

Er zijn twee opties mogelijk, cementgebonden of kitlijm. Wij hebben ook cementgebonden lijmen in ons assortiment, die vergelijkbaar aan metselwerk kunnen worden doorgestreken. Achteraf voegen is in dat geval niet meer aan de orde.

Kant-en-klaar geproduceerde strips zijn al behandeld, dus voorbehandeling is niet nodig. Gezaagde steenstrips hebben dit vaak nog wel nodig en dit betekent dan dus wel even een extra handeling.

De hoekstrips worden gelijmd of gezaagd. Dit hangt af van het type steenstrip.

Waar u let bij de keuze van een keramisch gevelsysteem? U kunt een keuze maken voor een vorm, een kleur en de structuur van het systeem. Daarnaast is gewicht ook belangrijk om mee te nemen in uw overwegingen. 

En daar hoort natuurlijk ook het hoofddraagconstructie bij. Heeft u advies nodig? Wij helpen u graag.

Dit verschilt per product. De achterconstructie is van belang bij de keuze van gevelbekleding. De bouwconstructie hangt samen met de draagstructuur van het keramiek. Hierbij wordt gelet op garanties, gewicht en veiligheid. 

De specialisten van Aberson lichten u graag de mogelijkheden toe.

Dat klopt. Het merk Argeton wordt speciaal voor ons naar Nederland geïmporteerd. Door de lange samenwerking hebben we veel ervaring opgedaan met Argeton. En daardoor mogen we ons zelf specialist noemen op dit vlak.

Een verankeringsadvies is van groot belang. Gaat u voor een hellend dak, dan is het belangrijk dat de juiste toebehoren en verankering worden gebruikt. Gebeurt dat niet en u heeft schade na bijvoorbeeld een flinke storm, dan kan het zijn dat de verzekering de schade niet (volledig) dekt. Ons advies is om een volledig dak aan te schaffen. 

Én om advies in te winnen over de verankering. We schreven er al eens een blog over.

We werken met een aantal merken samen. Vanwege de producten die geleverd worden, maar ook vanwege het vertrouwen in de producten en de daarbij behorende garantie. Wij vertrouwen op onze leveranciers en u op ons!

In ons assortiment betonpannen hebben we de merken van Monier en Nelskamp opgenomen. Heeft u een bepaalde kleur in gedachte? Naast de basiskleuren is het ook mogelijk om een kleur naar keuze te laten maken

Ons productassortiment bestaat uit de merken van Monier, Wienerberger en Nelskamp. Daarnaast ook Röben, ABC, Edilians en Tejas Borja.

Zoekt u een bepaalde vorm van betonnen of keramische dakpannen? Wij hebben voor hellende daken, ronde en gebogen dakvormen geschikte dakpannen. Dat geldt over voor de gevelbekleding. 

De finish in touch zorgt voor het totale plaatje. Heeft u een licht hellend dak (7° – 15°)? Daar kunnen we u een mooi economisch systeem voor aanbieden.

Aberson levert ook losse onderdelen. Bij een dak komt meer kijken dan alleen het aanschaffen van dakpannen. Denk bijvoorbeeld aan onderdelen zoals gevelpannen, ondervorstpannen, hoekkeperafsluiters, punten en andere accessoires: en dit geeft u de mogelijkheid om het dak te personaliseren.

Zeker. Onderdelen om het dak goed waterdicht af te werken leveren wij ook. Inclusief bijbehorend advies. Onderdelen, zoals dakvoetprofielen, prefab kilgoot, ventilatie toepassingen en verzekeringsmogelijkheden.

Kleine of grote dakpannen, beiden hebben voordelen. Bekijk hier welke dat zijn.

Gaat u voor traditioneel metselwerk dan wordt er bij het metselwerk gekozen doorstrijken en navoegen. Kiest u voor navoegen, dan wordt na het metselwerk gevoegd. De metselaar diept de voegen zover mogelijk uit. Als het metselwerk droog is worden de voegen gevoegd.

Doorstrijken van de voegen wordt tijdens het metselen gedaan. Is de metselmortel wat ingedikt, dan strijkt de metselaar het door en werkt het af. Op deze manier ontstaat er een bestendige voeg. 

Het metselwerk doorstrijken wordt vaak gedaan bij verdiepte en terugliggende voegen. Hier wordt vaak gebruik gemaakt van doorstrijkmortels. Deze zijn in verschillende kleuren beschikbaar. Wat past bij de gevel. Aberson vertelt u hier graag meer over!

Dunbedmortel is een derde variant naast metselmortel en lijmmortel. Dunbedmortel wordt gebruik bij traditioneel metselen met een dunne voeg. Lijmmortel kan in dit geval ook gebruikt worden, maar heeft niet dezelfde constructieve kwaliteit.

Wanneer er gekozen is voor stootvoegloos metselen betekent dit dat de koppen van de stenen koud tegen elkaar aanliggen. Houd hierbij rekening met een verschil per voeg van circa een paar millimeter. 

Dit komt, omdat de koppen niet altijd recht zijn. Bij stootvoegloos metselen ontstaat er een mooie, rechte lijn van het metselwerk.

Wanneer kiest u ervoor om metselwerk te lijmen? Door bakstenen te lijmen geeft u uzelf de ruimte tot creativiteit en vrijheid. In het geval van het creeren van een smallere constructie of juist een bredere overspanning. 

De uitdaging ligt dan ook in het toepassen zonder dat lateien zichtbaar worden. Dit betekent dat de voegen wat dieper liggen en smal zijn. MEestal wordt er niet nagevoegd en zijn de stootvoegen open.

Verlijmd metselwerk is heel sterk. En verlijmen kan met alle soorten bakstenen. Kiest u voor verlijmen, dan doen wij in samenspraak met de leverancier een advies.

Voegmortels zijn leverbaar in verschillende kleuren. De keuze is meestal gebaseerd op het gehele project. Daarnaast zijn er nog een aantal punten waarop gelet dient te worden. Zoals de voeghardheidsklasse. 

Een voegtype voldoet, zodra deze de juiste voeghardheidsklasse heeft gekregen. Tevens speelt de omgeving van het project een rol. Bijvoorbeeld de omgeving ‘kust’ vraagt om meer specificaties. Wij geven u graag meer advies bij de keuze van voegmortel.

Bezoek onze showroom,
ontdek alle mogelijkheden

De beste start van uw project

Uw project begint bij een bezoek aan onze showroom. Verken onze gevelstenen, beleef onze bakstenen en laat u adviseren en inspireren door onze experts. Wij wandelen graag met u langs alle mogelijkheden.

Het beste van Aberson.
De mooiste projecten, slimste producten en nieuwste innovaties maandelijks in je mailbox?

    close-link