Zwolle
Zwolle
Breda
Amsterdam
Roermond
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00 Gouwe 1, Zwolle
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00Oude Leijstraat 1 / hoek Tilburgseweg, Breda
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Zekeringstraat 32, Amsterdam
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Solvayweg 2, Roermond
Logo Aberson
Zoek
Sluit dit zoekvak.

8 tips voor een circulaire gevel met
ClickBrick Pure!

ClickBrick is bij de meesten onder ons wel bekend. Wienerberger introduceerde deze duurzame gevelbekleding al tientallen jaren geleden. Grote herkenbare keramische gevelstenen, droog gestapeld en vastgezet met rvs clips. Met als resultaat: een strakke circulaire gevel. Nu heeft ClickBrick er een nieuwe telg bij: ClickBrick Pure. Misschien zag je hem als onze meest recente Aberson Special. En in dit blog geven we je een idee wat er zoal komt kijken bij het werken met ClickBrick Pure! 

ClickBrick Pure is eigenlijk hetzelfde oersterke keramische gevelsysteem als grote broer ClickBrick Cube. Maar de grote excentrieke stenen worden bij de Pure verruild voor de fijnere, traditionele keramische handvormstenen. Liefhebbers van traditioneel metselwerk kunnen nu dus óók kiezen voor een circulaire gevel.

Handige tips

Kies je voor ClickBrick Pure als circulaire gevelbekleding? Dan laat je je natuurlijk goed adviseren over de technische toepassing en alles wat erbij komt kijken. Maar om je alvast een indruk te geven, zetten we hier alvast 8 eerste tips voor je op een rij.

1. Houd rekening met maten

ClickBrick Pure bestaat uit handvorm bakstenen, machinaal gemaakt. De eigenschappen van de klei en de temperatuur van het afstoken, zorgen ervoor dat er afwijkingen zitten in het formaat van de stenen: toleranties. Daar moet je dus rekening mee houden. Maar! Er is een uitzondering: namelijk de steendikte. Bij ClickBrick Pure is de steendikte aangepast op een vaste lagenmaat: 62,5 mm. Daardoor passen er altijd 16 lagen van ClickBrick Pure in 1 meter gevelhoogte.

Over het algemeen zijn de gemiddelde maten van ClickBrick Pure als volgt:

  • Lengte  210 mm
  • Breedte  90 mm
  • Dikte  62,5 mm* 

(*= vaste maat na kalibratie bewerking)

2. Gebruik het ‘vrij verband’ in de gevel

In de lengte van de handvorm bakstenen kunnen dus maatverschillen zitten. Daarom verwerk je een keramische gevel met ClickBrick Pure dan ook in een ‘vrij verband’. Anders gezegd: zoveel mogelijk strekken tegen elkaar. Daar waar de overlaplengte minder dan een halve kopbreedte is, kun je een op maat geknipte- of gezaagde passteen verwerken. Zo past ClickBrick Pure altijd in alle muurdambreedtes.

3. Ken je constructie, voor een sterke gevel

ClickBrick Pure is in feite bedoeld als buitenblad van een spouwmuurconstructie. Er is alleen wel een belangrijke voorwaarde voor het binnenblad: deze moet namelijk ‘stijf’ en volledig ‘winddragend’ zijn. Dit is belangrijk omdat drooggestapelde gevelstenen van zichzelf geen sterkte kennen. Denk bijvoorbeeld aan wind: een ‘horizontale belasting’. Deze gaat via de spouwankers naar het binnenblad. En die moet dan dus wel tegen een (wind)stootje kunnen.

4. Bereid de verwerking goed voor

Het gezegde: ‘een goed begin is het halve werk’ is altijd een inkoppertje. En dat geldt zéker voor een circulaire gevel met ClickBrick Pure. Bepalend voor een mooi eindresultaat is namelijk dat je de eerste laag, de kimlaag, goed stelt. Deze kimlaag moet 100% vlak en horizontaal gemetseld zijn. Als je de eerste laag ClickBrick Pure met de onderzijde boven plaatst, is een vlakke ondergrond beter uitvoerbaar.

Tip!

Zorg er bij elke volgende laag ClickBrick Pure voor dat de bovenste laag steeds goed schoongeveegd is. Er mag niets blijven liggen. Alleen op die manier hou je de lagenmaat van 62,5 mm vast.

5. Kies het juiste type anker

De bakstenen van het gevelsysteem ClickBrick Pure verbind je met elkaar door rvs verbindingsclips te gebruiken. Bovenop de steen zitten uitsparingen, waarin een rvs spouwanker rond 4mm past. Het spouwanker wordt vastgehouden door rvs verankeringsclips, die op hun beurt weer in de zaagsnede passen. Het verankeringsclipje wordt met een hamer over de rvs spouwanker geslagen. Hiermee is de baksteen verankerd aan de achterliggende stabiele muur.

standaard steen clickbrick

Er zijn twee soorten spouwankers beschikbaar, afhankelijk van de situatie.

  1. Geprofileerde rvs schroefspouwankers
    Voor een massieve achterconstructie zoals kalkzandsteen, baksteen, gipsblokken of gasbeton. Maar ook houten plaatconstructies en hsb-elementen.
  2. Oogspouwankers (rvs)
    In combinatie met een achterliggende staalconstructie.

Hoeveel spouwankers per m2 heb je nodig? Dat is aan de constructeur om te beoordelen. Om een indicatie te geven: vaak voldoet het standaard spouwanker-advies van 6 ankers per m2. 

6. Zo ga je de hoek om

Dat je hoek strak is, is belangrijk in een keramische gevel. Daarom gebruik je voor de haakse hoeken de speciaal ontwikkelde dagkantstenen. Deze hebben aan zowel de voorkant als kopse kant een schijnvoeg. Zo is het mogelijk om haakse hoeken te maken. Daarom worden ze ook wel ‘neggesteen’ genoemd. Het hangt even af van de situatie, maar deze baksteen kun je op de bouwplaats op de juiste lengte knippen of zagen.

7. Veranker de horizontale eindes van muren

De horizontale eindes van gevels moet je extra verankeren. Dan gaat het bijvoorbeeld om de bovenste drie lagen onder de opening in de buitengevel en op de plek van dakranden. Voor het samenvoegen van deze drie lagen, heb je een muurbeëindigingsklem nodig. Deze bevestig je met een rvs verankeringsclip vóórdat de drie laatste lagen worden geplaatst. De muurbeëindigingsklem gaat aan de achterkant van de stenen weer drie lagen omhoog. En wordt daarna geklemd in één van de vier uitsparingen van de bovenste steen, met alweer een rvs verankeringsclip.

8. Denk aan dilateren

Ook bij ClickBrick Pure moet je de gevel dilateren. In feite betekent dat niets anders dan het aanbrengen van ‘gecontroleerde scheuren’ in het ‘metselwerk’. Om te bepalen waar deze dilataties precies moeten komen, wordt er gekeken naar bijvoorbeeld het verband, de dimensies, de kleur en de oriëntatie van het gevelmetselwerk. Laat je hierover door Aberson goed adviseren.

Maar waarom eigenlijk dilateren?

De redenen kunnen bouwfysisch of bouwtechnisch zijn. Of een combinatie van die twee. Bouwfysisch: dat houdt in dat dilateren nodig is door de spanningen in het metselwerk. Er kunnen scheuren ontstaan doordat het uitzet of krimpt door wisselingen in temperatuur.

• Bouwtechnisch: dat houdt in dat dilateren nodig is door spanningen in metselwerk door de gekozen bouwkundige constructie.
• Bouwfysisch én bouwtechnisch: het is nodig te dilateren door de spanningen die komen door zowel temperatuurschommelingen als de gekozen bouwkundige constructie.

Traditionele gevel, maar dan circulair!

Kortom, zoek je circulaire gevelbekleding met een traditionele uitstraling? Dan is ClickBrick Pure je systeem. We gaven je met dit stuk een introductie op de technische kant ClickBrick Pure. Zo weet je in grote lijnen wat er zoal bij deze duurzame gevelbekleding komt kijken. Denk je eraan om met ClickBrick Pure aan de slag te gaan? Neem dan contact met ons op, dan geven we je een helder advies op maat! 

Hoewel dit blog met zorg is geschreven, kunt u er geen rechten aan ontlenen. Raadpleeg onze adviseurs voordat u met ClickBrick Pure aan de slag gaat.


Alles lezen over ClickBrick Pure? 
Ga naar de Aberson Special.

Meer weten?
Neem contact op met onze specialist Rolf Kramer.

bekijk ook:

Geef een steenstrip nu elke denkbare kleur met deze innovatieve printtechniek.

Sneller, lichter en goedkoper. Steenstrips passen perfect bij de vraag van vandaag.

Waarom steenstrips steeds populairder worden op de bouw? Vijf goede redenenen.

Het beste van Aberson.
De mooiste projecten, slimste producten en nieuwste innovaties maandelijks in je mailbox?

    close-link