Zwolle
Zwolle
Breda
Amsterdam
Roermond
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00 Gouwe 1, Zwolle
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00Oude Leijstraat 1 / hoek Tilburgseweg, Breda
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Zekeringstraat 32, Amsterdam
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Solvayweg 2, Roermond
Logo Aberson
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoogste tijd om een mooie techniek uit te lichten: chipperen! Chipperen is een bewerking waarbij een gevel met een speciale mortel wordt afgewerkt. Door de mortel heen, zie je hier en daar gedeeltes van de stenen en de structuur van het metselwerk. Het resultaat? Een rustige en ingetogen uitstraling.

Steeds anders

Bijzonder aan een gechipperde gevel is dat deze steeds lijkt te veranderen. Door het licht, door het weer: met chipperen ontstaat een muur die je steeds verrast. En ook overal pást trouwens, want chipperen kan op zowel nieuwe als oude stenen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een gevel voor een gedeelte te chipperen. Zo ontstaan er lijnen en vlakken. Zoals bij de Oosterhamrikkade in Groningen* (foto’s onder).

De techniek: zo werkt chipperen

De mortel wordt in verschillende diktes opgebracht, met laagdiktes van een paar millimeter. Hierdoor blijf je de structuur van het metselwerk zien, net als delen van stenen. Het shapen -bewerken van de specie- kan bijvoorbeeld met een spaan en spons. Door af te wisselen in bewegingen, ontstaan die kenmerkende nuances: in de dikte van de lagen, de structuur en de zichtbaarheid van de stenen.

Waar komt het vandaan?

De term chipperen komt van Daas Baksteen (nu Wienerberger). Zij ontdekten de techniek in Berlijn, waar de Britse architect David Chipperfield twee werken ‘chipperde’. Remix ontwikkelde voor de chippermethode zelfs een speciale chippermortel. Met extra aandacht voor het watervasthoudende vermogen, goede hechting en een goede verwerkbaarheid.

Tip!

Tot slot nog een tip van Remix: laat het door een vakman doen, want chipperen doe je graag in 1x goed. Laat een vakman een proefstuk opzetten en zorg voor heldere afspraken. Voor technische details, kijk ook op de website van Remix.

Chipperen in het kort

• Geschikt voor nieuwe en oude muren
• Voor binnen en buiten
• Mortel met hoge hechtsterkte
• Heel geschikt om te shapen

Meer weten over gevelstenen en technieken?

We denken graag mee over de beste oplossingen voor uw project!

Het beste van Aberson.
De mooiste projecten, slimste producten en nieuwste innovaties maandelijks in je mailbox?

    close-link