Het is herfst! De tijd van de stevige stormen breekt weer aan. Vaak zien we na een storm dat dakpannen los liggen of er zelfs afgewaaid zijn. Met het juist verankeren van dakpannen, kun je stormschade voorkomen. Bovendien is het niet alleen slim, je bent het zelfs verplicht. Lees hier onze tips voor het juist verankeren van dakpannen.
Waarom dakpannen verankeren?
In 1992 werd in het bouwbesluit opgenomen dat bij nieuwe daken, dakpannen verankeren verplicht is. Aanleiding destijds was een sterke storm die voor veel stormschade aan dakpannen en daken zorgde. Stormschade ontstaat trouwens niet alleen doordat dakpannen van het dak waaien. Dakpannen kunnen ook van het dak gezógen worden. Over de nok van het dak ontstaat dan een soort zuiging die veel pannen in één keer meetrekt. Genoeg redenen dus om dakpannen stevig te bevestigen!
We geven 5 tips:
Een inkoppertje misschien. Maar het goed verankeren van dakpannen begint met het gebruik van de juiste materialen. Vaak zie je dat er een universeel product wordt gebruikt. Terwijl elke dakpan echt een eigen geteste panhaak nodig heeft. Als er een haak wordt gebruikt die op de dakpan is afgestemd, vergroot dat de weerstand fors.
Je wilt natuurlijk op de juiste plek dakpannen verankeren. Dan is het belangrijk te weten in welk windgebied je werkt. Nederland is namelijk opgebouwd uit drie windgebieden. Windgebied 1 (noordelijk kustgebied en wadden) heeft de hoogste stuwdrukwaarde. Vervolgens 2 en dan 3 (binnenland). En dan heb je ook nog te maken met dakzones. Want sommige delen van het dak worden meer belast dan andere delen. De randzones (onder andere nok en gevel) bijvoorbeeld, die hebben het zwaarder te verduren dan een middenzone. Mogelijk moet je hier dan ook zwaarder je dakpannen verankeren.
Alle dakpannen hebben van zichzelf een weerstand tegen opwaaien. Deze weerstand wordt bepaald door een aantal factoren. Een daarvan is het soort dakpan en het formaat. Want het formaat heeft uiteraard invloed op het gewicht. Dit gewicht staat ook weer in relatie tot de helling van het dak. Als je vervolgens naast de weerstand de windbelasting houdt, dan moet het verschil worden opgevangen met verankering.
Ook moet je zorgen dat je de dakpannen op de juiste plek verankert. En dat je dit voldoende herhaalt. Tegenwoordig zie je veel dambord verankering, dakpannen worden dan om-en-om verankerd met een panhaak. De ene pan wel, de andere niet. De dakpan die wordt gehaakt, houdt de niet-gehaakte dakpan op zijn plaats. Alleen, in sommige gevallen is de stuwdruk voor een dakzone zo hoog dat je toch volledig moet verankeren. Dat kan dus per zone verschillen.
Dakpannen van nu gevoeliger zijn voor stormschade? Doordat ze veel beter sluiten, komt er nauwelijks luchtstroming onder de pannen. En trekt de wind makkelijker aan het pannenvlak.
Ga je nieuw bouwen of renoveren? Gaat het om een woning of over hoogbouw? Wat je ook doet, vraag een verankeringsadvies voor het verankeren van dakpannen. Want wat we hier in 5 punten vertellen, is nog maar het topje van de ijsberg. Bij een verankeringsadvies doen we een onderzoek naar de windbelasting van de verschillende dakzones, in combinatie met de dakpan die je uitzocht. We vertellen je precies met welke materialen je het beste werkt én op welke plekken dakpannen verankeren nodig is. Best simpel, toch?
Meer weten over dakpannen en verankeren? We vertellen er graag over!
Gouwe 1
8032 CA Zwolle
088 – 118 57 00
info@aberson.nl
Aberson is dé keramisch specialist in gevels en daken.
© Copyright – Aberson – Privacyverklaring, disclaimer & leveringsvoorwaarden | Gevelstenen Breda | Gevelstenen Zwolle | Gevelstenen Amsterdam | Gevelstenen Roermond | Veelgestelde vragen | Baksteencalculator | Keramische gevelsystemen | Gevelstenen
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u hiermee instemt.