Zwolle
Zwolle
Breda
Amsterdam
Roermond
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00 Gouwe 1, Zwolle
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00Oude Leijstraat 1 / hoek Tilburgseweg, Breda
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Zekeringstraat 32, Amsterdam
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Solvayweg 2, Roermond
Ruim
assortiment
Persoonlijk
advies
Duurzaam
bouwen
Mail ons

UI­TGELICHT! ­­De Finish Amsterdam
‘Robuust metselwerkvolume op een stoer eiland’

De Finish middenin het Zeeburgereiland Amsterdam met metselwerk van lichte bakstenen

De Finish ligt in het hart van het Amsterdamse Zeeburgereiland. Een robuust en tegelijkertijd open gebouw, met 56 appartementen op een bijzonder klein plot. Architect Erik de Vries van WE architecten: ‘Als je bovenin staat, kijk je over alles uit. Je wordt gewoon een beetje jaloers op de bewoners.’

Erik de Vries
Erik de Vries | WE architecten

De Finish ligt aan het grote groene veld van het Zeeburgereiland, waar ook een levendig skatepark ligt. Het gebouw maakt deel uit van de bebouwde ring om het veld. Pal om de hoek de drie markante oude silo’s van het eiland. Erik: ‘Als je goed kijkt, is het best een fors gebouw op een heel klein plot. Door slim te puzzelen, is het ons gelukt om 56 betaalbare woningen op deze mooie plek toe te voegen.  

Goed wonen voor iedereen

Erik: ‘Niet iedereen heeft dat door, maar de appartementen zijn sociale huurwoningen. Voor ons stond voorop dat we kwalitatief hoogwaardige woningen wilden maken. Omdat we vinden dat iedereen goed moet wonen. Gesubsidieerd of niet, dat maakt niet uit. Zo’n gebouw blijft zeker 100 jaar staan, het moet gewoon goed zijn. We willen trouwens altíjd goede gebouwen maken, welk segment dan ook.’

Project
De Finish Amsterdam

Architect
WE architecten

Uitvoering
HSB Bouw Volendam

Opdrachtgever
De Alliantie

Product
Gevelstenen

Fotografie
Walter Frisart FOTOwerk
Fedde de Weert (foto hof)

Detail van de gevel met lichte gevelstenen bij de Finish Zeeburgereiland Amsterdam

Silo in zicht

Het ontwerp moest allereerst goed in de context passen. De gebouwen die het veld omringen, bestaan vrijwel allemaal uit een plint met een opbouw. Erik: ‘We hebben het gebouw horizontaal onderverdeeld in drie volumes. Daarmee kregen we een passende schaal en konden we aantakken op de gebouwen ernaast. Zoals het schoolgebouw, daarvan trokken we de schuine lijn door. Zo houd je, als je door het straatje loopt, vrij zicht op de silo.’

Hoek met lichte bakstenen en op de achtergrond een silo van het Zeeburgereiland Amsterdam

‘We gaven elke laag een eigen uitstraling. Met de vorm, de voeg en met de ritmes van het metselwerk.’

Drie eigen lagen, één geheel

Elk van de drie lagen kreeg een eigen identiteit. Erik: ‘We wilden één geheel maken, maar ook nuanceverschillen aanbrengen. Dat deden we bijvoorbeeld met verschillende ritmes in het metselwerk en door te spelen met de voegkleuren.’

Achterzijde van de Finish met de drie verschillende lagen met details in het metselwerk Zeeburgereiland Amsterdam


In de onderste laag, de plint, zit een AHOED: Apotheek en Huisarts Onder Eén Dak. ‘Daar is daglicht belangrijk, maar ook privacy. Dat kan elkaar bijten’, vervolgt Erik. ‘Dat losten we op met verticaal gemetselde penanten. Overhoeks, dus wie langsloopt, kijkt nooit recht naar binnen. Zo is het licht en toch beschut. De penanten versterken ook het gevoel van een metselwerkgevel.’

Metselwerk penanten bij de Finish op het Zeeburgereiland Amsterdam
Het middendeel kreeg een horizontale belijning die overgaat in de loggia’s aan de zijkant. De voeg is hier donkerder, wat het verschil tussen de lagen extra versterkt. De bovenste laag gaat veel meer over het uitzicht. Het is juist transparant van aard en kreeg weer een verticaal ritme. ‘Een mooi detail vind ik het koppenverband van drie lagen, die de lijnen van de balkonranden voortzetten’, vult Erik aan. Het zijn die details.’
Metselwerk met lichte bakstenen en band met koppen op het Zeeburgereiland Amsterdam

‘We gingen voor levendigheid. Deze steen heeft dat.’

Leven in de gevel

Vrijwel het hele Zeeburgereiland bestaat uit licht metselwerk. Ook De Finish. Erik: ‘We waren op zoek naar een levendige steen. Deze sortering is heel levendig ten opzichte van andere lichte gevelstenen. Dat komt mede door de verglaasde exemplaren. We houden trouwens ook erg van de Wasserstrich: niet te oubollig, met een fraaie structuur. Hij is een beetje vlak. We hebben eerder met deze steen gewerkt, zodoende kwamen we weer in contact met de fabrikant. En daarna pakte Aberson het over, die samenwerking verliep soepel.

De gevel van de Finish Zeeburgereiland Amsterdam van onderen met lichte baksteen

Aannemer aan het woord

HSB Bouw uit Volendam voerde het project uit. Projectleider William Bosschaart: ‘De Finish was letterlijk het laatste bouwdeel. Daardoor zit je aardig klem en moet je goed afstemmen met alle partijen. Timing is dan alles. Dat ging goed, zo kwamen ook de stenen steeds op tijd. En je moet ook creatief denken, zoals met de balkondelen: die metselden we op de grond en hesen we naar boven. Daar metselden onze mensen ze op de constructie. Onze metselaars verstaan hun vak heel goed, ook de uitdagingen bij het metselwerk hebben ze met vakmanschap aangepakt. Het is een mooi ontwerp en het resultaat mag er zijn.’

Om u tegen te zeggen

Vanaf de straat zou je het niet denken, maar het gebouw is u-vormig. Erik: ‘Om zoveel woningen op deze kleine locatie te kunnen maken, was een u-vorm met een galerij de oplossing. We creëerden een rondloop, door het gebouw een vierde zijde te geven. Daardoor ontstond er een intiem hof en bespaarden we op een trappenhuis.’  

Het beschutte hof binnen in de Finish Zeeburgereiland Amsterdam
Foto: architectuurfotografen.nl / Fedde de Weert

Binnenhof van De Finish met een extra zijde gecreëerd voor de rondloop Zeeburgereiland Amsterdam
Detail van deurbel, huisnummer en lamp Zeeburgereiland Amsterdam

‘We noemen het zelf altijd een geheim hof; het is intiem en windluw. Het hof zelf gaven we een luxe, bijna hotel-achtige uitstraling. Van de verlichting tot aan de deurbel, die zijn eenvoudig maar stijlvol. Door zulke details krijgt het een welkom, haast lobby-achtig gevoel.’

Trots

‘We wilden gewoon een gebouw maken dat bij het eiland zou passen. En onze ambitie om sociale huur naar een hoger niveau te tillen, was ook best spannend. Dat wil je goed doen, binnen de mogelijkheden die er zijn. Dat is uiteindelijk goed gelukt. 
Op een gegeven moment liepen we door de bovenste woningen. Ik was trots om te merken dat ik zelf bijna jaloers werd op de mensen die er wonen. Met glas tot aan de vloer, het waanzinnige uitzicht over het Markermeer, de goede steen, de fraaie details in de gevel en het mooie hof. Een enorme kwaliteit… én sociale huur.’ 

NB: Dit project is genomineerd voor de Amsterdamse Architectuurprijs 2022. Aberson ondersteunt deze prijs, georganiseerd door Arcam, al sinds 2016/2017, maar is geenszins betrokken bij het selectieproces dan wel bij de bepaling van de winnaar.

Ook een goed advies over gevelstenen? We vertellen er graag meer over!

bekijk ook:

Architect Ernst René van Tatenhove aan het woord over Wildhoef in Bloemendaal.

De mooiste langformaat gevelstenen uit Europa. Je vindt ze in onze collectie Aberlongue.

Bij de originele manier van het maken van een wasserstrich draait alles om water. 

Het beste van Aberson.
De mooiste projecten, slimste producten en nieuwste innovaties maandelijks in je mailbox?

    close-link