Foto header: NuVastgoed
Glooiend duinlandschap, woningen passend bij bestaande bouw en het gevoel van optimale ruimte en vrijheid behouden. Met die elementen mocht Egbert Eshuis, architect bij Arc2 architecten, in opdracht van projectontwikkelaar Van Wijnen aan de slag met de doorontwikkeling van het bijzondere project Duin en Water in Lelystad. “Een flinke puzzel die gelegd moest worden, omdat je met veel verschillende factoren te maken krijgt. De uiteindelijke gevelsteenkeuzes zijn een mooi verbindend element in het geheel geworden.”
“De bestaande woningen uit de eerste fase (bouwjaar 2005-2012) zijn heel divers ontworpen, met veel verschillende volumes. Rietwoningen aan het water en vrijstaande statige kubistische grote woningen op de duinruggen. Stuk voor stuk fraai ontworpen architectuur.” Vanwege de bijzondere locatie, midden in een duinlandschap, was het belangrijk dat de volgende fase naadloos aan zou sluiten. “Maar wel met een eigen karakter.”, vertelt Egbert met een sprankeling in zijn (architects)ogen. “De strakke lijnen, kubistische vormgeving en gevelopeningen in de volumes hebben we op een eigentijdse manier vertaald naar het nieuwe ontwerp. Zo blijft het passend in het geheel, maar heeft het wel een eigen signatuur.”
Het landschap is in het gehele project letterlijk en figuurlijk leidend, dus ook in het ontwerp. Je woont in het landschap, dus zowel in, rondom als tussen de woningen door moet het landschap voelbaar en ervaarbaar zijn. Dit uitgangspunt heeft bepaald hoe de woningen in het gebied zijn geplaatst. Egbert: “Hier is ook een landschapsarchitectenbureau bij betrokken, Bureau Stijlgroep. Zij zijn vanaf het eerste uur betrokken geweest bij het plan om het gebied zo natuurlijk mogelijk in te richten.” Deze natuurlijke inrichting heeft ook invloed op het ontwerp van de woningen. Egbert: “Aan de dijk staan woningen waar de living op de verdieping gesitueerd is. Middenin het duinlandschap juist weer op de begane grond. En de woningen direct gelegen aan het water hebben een vlonder aan het water. Op deze manier staat de beleving van de natuur en vrijheid in alle woningen centraal.”
De keuze voor de meeste geschikte gevelsteen was daar natuurlijk heel bepalend in. De gevel bepaalt voor een groot deel het beeld en gevoel van de woningen, dus die moest spot-on zijn. “Het keuzeproces van de gevelstenen was een intensief een-tweetje met Gerben Poortinga, die vanuit Aberson het project begeleid heeft. Zijn kennis en ervaring als bouwkundige vanuit een architectenbureau en het gevoel voor subtiliteiten die ik zelf als architect ook belangrijk vind, waren daarin heel waardevol. Gezamenlijk zijn we gekomen tot een gevelsteen die duurzaam meegaat, goed bestand is tegen weersinvloeden en die op een charmante manier kan verouderen. Ook hierin hadden we rekening te houden met de bestaande bouw en uiteraard het landschap.”
"Het keuzeproces van de gevelstenen was een intensief een-tweetje met Gerben Poortinga."
Egbert Eshuis - architect Arc2
Het dynamische karakter van het landschap is vertaald in een kleurenpallet van vier verschillende zand/aarde tinten. Een van deze tinten is toegepast als overgangssteen tussen de bestaande en nieuwe architectuur. Deze steen is voor zo’n 60% toegepast in de nieuwe fase, met name aan het begin en einde van elke straat. Dit is afgewisseld met de aanvullende tinten om een gevarieerd beeld te creëren. “Alle woningen hebben een accentvlak met een donkerbruine steen, de zogenaamde ‘verbinder’. Deze zorgt voor de vloeiende lijnen in de gevel, mooi passend bij het glooiende landschap. Ook voor de keuze hierin hebben Gerben en ik intensief samen opgetrokken. Het meedenken en meezoeken, zowel esthetisch als technisch, is van grote meerwaarde voor de uiteindelijke keuze. Meedenken vanuit architectuur: wat wil je met een ontwerp zeggen en wat heb je nodig om een ontwerp de kwaliteit te geven waar je voor staat. Met deze input kun je een project echt naar een hoger plan tillen.”
“Dat het gelukt is om, met alle samenwerkende partijen, landschap en architectuur te laten samenvloeien en hierin een diversiteit aan woningen te ontwerpen voor een brede doelgroep. Het is echt een unieke wijk in Nederland, waarbij wonen en landschap op een mooie manier is gecombineerd, met gedeelde ruimte voor mens, plant en dier. Het is eigenlijk een soort Klein Zwitserland in Nederland.”
Het eerste deel van project Duin en Water is inmiddels opgeleverd. Fase twee is momenteel in aanbouw en wordt naar verwachting in de zomer van 2023 opgeleverd. De vervolgfasen gaan vanaf medio dit jaar in de verkoop. Kijk voor meer informatie op de website van Duin en Water.
bekijk ook:
Bij de originele manier van het maken van een wasserstrich draait alles om water.
De mooiste langformaten uit heel Europa. Je vindt ze in onze collectie Aberlongue.
Waarom steenstrips steeds populairder worden op de bouw? Vijf goede redenenen.
Gouwe 1
8032 CA Zwolle
088 – 118 57 00
info@aberson.nl
Aberson is dé keramisch specialist in gevels en daken.
© Copyright – Aberson – Privacyverklaring, disclaimer & leveringsvoorwaarden | Gevelstenen Breda | Gevelstenen Zwolle | Gevelstenen Amsterdam | Gevelstenen Roermond | Veelgestelde vragen | Baksteencalculator | Keramische gevelsystemen | Gevelstenen
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u hiermee instemt.