Zwolle
Zwolle
Breda
Amsterdam
Roermond
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00 Gouwe 1, Zwolle
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00Oude Leijstraat 1 / hoek Tilburgseweg, Breda
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Zekeringstraat 32, Amsterdam
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Solvayweg 2, Roermond
Logo Aberson
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Keramische steenstrips
voor de mooiste verbanden

Onze 5 tips voor een strak resultaat

Keramische steenstrips zijn ideaal voor geweldige ‘metsel’verbanden in de buitengevel. Van een speelse visgraat tot strakke kaders: het kan allemaal. Logisch, want zwaartekracht speelt nauwelijks een rol bij steenstrips: baksteen weegt toch al snel 4x meer. Overweeg je een uniek metselverband met steenstrips? Bekijk dan onze tips voor het beste resultaat.

De keuze voor keramische steenstrips voor de buitengevel is vaak technisch: er moet snel gebouwd worden bijvoorbeeld, of gerenoveerd. Maar ook het ontwerp en esthetiek blijkt steeds vaker het argument. Want kies je voor steenstrips als keramische gevelbekleding? Dan ben je enorm vrij in metselverbanden. ‘Metsel’ dan even figuurlijk natuurlijk.

Met keramische steenstrips kun je alle kanten op

Van golfbewegingen tot randjes en kaders, de sky is the limit met een steenstrip; baksteen heeft dat vanzelfsprekend minder. Simpelweg vanwege het gewicht en de verwerking ervan. Steenstrips zijn dus makkelijk, snel en mooi voor allerlei metselverbanden in de buitengevel. Voor het beste resultaat, geven we je 5 (technische) tips!

Onze 5 tips voor strakke verbanden met keramische steenstrips:

1. Let op maattolerantie & maatspreiding

Voor een strak resultaat heb je ook een keramische steenstrip nodig die ‘strak aan de maat’ is, zoals onze collega’s dat noemen. Dat klinkt misschien logisch, maar niet elke steenstrip is even maatvast. En dat is ook lang niet altijd nodig. Maar wél als je strakke belijningen of kaders wilt maken in je buitengevel. Heb je dus een strip met een centimeter verschil? En wil je bijvoorbeeld een tegelverband maken? Dan zie je dat. 
 
Daarom vragen we altijd hoe de buitengevel er straks uit moet zien. Wil je strakke verbanden, dan weten wij welke steenstrips geschikt zijn. Zo is het productieproces belangrijk, want een steenstrip kan op meerdere manieren worden geproduceerd of gezaagd: volgens een tegelnormering of een steennormering. Tegelnormering is minder ruim in maatvoering dan steennormering. Hier mogen de maten minder van elkaar afwijken. Denk maar aan badkamertegels. Daarom passen keramische steenstrips met een tegelnormering vaak goed bij ontwerpen waarbij je weinig speling hebt.
Keramische steenstrips buiten in verschillende patronen

2. Kies de kleur steenstrip ook op strakheid

Dat klinkt misschien vreemd, want kleur kies je om esthetiek. Maar misschien weet je dat kleurkeuze mogelijk óók gevolgen heeft voor de techniek en het resultaat. De reden is de uitzettingscoëfficiënt. Ofwel: de mate waarin een steenstrip uitzet. Zwarte steenstrips trekken meer warmte aan dan witte steenstrips. Ze worden ook echt warmer. Plak je dus een zwarte steenstrip op de buitengevel, dan zet deze meer uit. Dat heeft weer gevolgen voor de strakheid van de lijnen. En moet je rekening houden met de minimale voegdikte en zijn er mogelijk extra veldbegrenzingsvoegen (lees dilatatievoegen) nodig.
 
Over de voeg gesproken: deze is standaard ongeveer 12 mm. Soms heeft een architect de wens voor een dunnere voeg, van 8 of zelfs 6 mm. Een zwarte strip ligt dan meestal niet voor de hand. Keramische strips die stootvoegloos of lintvoegloos worden verwerkt, zien we trouwens ook. Mogelijk moet je dan dilataties aanbrengen in je gevelbekleding. Dat hangt natuurlijk af van het ontwerp en daar kunnen we je over adviseren. 
 

3. Onderzoek: welke achtergrond is goed voor deze keramische steenstrips?

Steenstrips kun je op allerlei achtergronden verwerken. Zo is er bijvoorbeeld EPS (Tempex), HSB of beton. Zeker met een strak verband, is het goed om steenstrips op een vormvaste en stabiele ondergrond te verwerken. Ook de uitzettingscoëfficiënt speelt hier weer een rol. Of een ondergrond daadwerkelijk geschikt is, hangt altijd van meerdere factoren af: stabiliteit, hoeveel de achtergrond meebeweegt en hoe waterdicht deze is. Als we een steenstrip adviseren, gaan we daarom altijd ook eerst in overleg met de aannemer, constructeur en fabrikant om de beste achtergrond te bepalen.

4. Let op de dikte van de steenstrip buitengevel

Er zijn natuurlijk verschillende diktes in keramische steenstrips voor de buitengevel. Zo kun je makkelijk hoogteverschillen in de gevel creëren, spekbanden bijvoorbeeld. Het gewicht is dan belangrijk bij het verlijmen. Heb je een strip van 20 mm? Dan heb je zeker een strip van 40 mm nodig om een spekband te kunnen maken. En die zijn relatief zwaar. Ook gaat het vaak om een gezaagde steenstrip, baksteen wordt dan tot 40 mm gezaagd. Wat natuurlijk ook voor meer afval zorgt. Een oplossing is om met een dunnere strip te werken, van bijvoorbeeld 10 mm. En vervolgens de spekband van een 25 mm steenstrip te maken. Het effect is vrijwel hetzelfde. Nog een plus: deze steenstrips zijn klant- en klaar gebakken, lichter en daarmee ook makkelijker te verwerken.
Keramische steenstrips buitengevel met spekband, steenstrips in verschillende dikten

5. Vraag de verwerker naar het beste lijmsysteem

We hebben systemen met steenstrips zonder lijmen. Maar de meeste keramische steenstrips worden nog altijd gelijmd. Voor een strak resultaat van het metselverband, doe je dan ook het best onderzoek naar welke lijm geschikt is. Je hebt bijvoorbeeld cementgebonden lijm, polymeerlijm of kitlijm. Allemaal met eigen voordelen. Maar ook de manier van lijmen telt mee. Vaak geven we bij ons eigen systeem, CAB7000, het advies voor volvlaksverlijming. Dat betekent dat de verwerker zowel de achtergrond als de keramische steenstrip helemaal insmeert. Zo ontstaat er een 100% lijmverbinding en krijgt water minder kans om achter de strip te komen. Wat ook het risico op vorstschade vermindert. Ons advies is om, zeker bij verschillende diktes of bijzonder strakke verbanden, onderzoek te doen naar het meest geschikte lijmsysteem. 
Keramische steenstrips buitengevel in verschillende dikten

Unieke verbanden met keramische steenstrips:
buitengevel op z'n mooist

Keramische steenstrips zijn dus heel geschikt voor geweldige patronen in de buitengevel. Met een goed advies over de soort, kleur, achtergrond én lijm, kun je alle kanten op met je gevelbekleding! Vraag ons om te mee te denken over wat er allemaal kan. Met die kennis rest er niets anders… dan te ontwerpen.

Met ons sparren over steenstrips als keramische gevelbekleding?

bekijk ook:

Waarom zijn steenstrips buiten populair? Vijf redenen voor strips als keramische gevelbekleding.

Bekijk 8x voorbeelden van keramische steenstrips. Buiten mooi, zijn ze ook een slimme keuze.

Steenstrips zijn er nu in elke kleur, door de nieuwe print-techniek. Een echte ‘Aberson Special’.

Het beste van Aberson.
De mooiste projecten, slimste producten en nieuwste innovaties maandelijks in je mailbox?

    close-link