Zwolle
Zwolle
Breda
Amsterdam
Roermond
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00 Gouwe 1, Zwolle
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00Oude Leijstraat 1 / hoek Tilburgseweg, Breda
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Zekeringstraat 32, Amsterdam
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Solvayweg 2, Roermond
Logo Aberson
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Klein of groot?
De voordelen van beide soorten dakpannen

De laatste tientallen jaren zien we dat de soorten dakpannen steeds groter worden. Kijk je naar de daken van zo’n dertig jaar geleden, dan zouden we die nu als kleine dakpannen bestempelen. Bijna elk keramisch dak in Nederland was ermee bekroond. En hoewel kleine dakpannen nog steeds populair zijn, zie je de laatste decennia ook een trend verschuiven naar grote dakpannen. Waarom?

Hoeveel dakpannen per m2?

Om maar met de deur in huis te vallen: een belangrijke rol speelt hoeveel dakpannen per m2 je nodig hebt. Een voorbeeld: de traditionele keramische dakpan is een OVH dakpan (De Opnieuw Verbeterde Holle Dakpan). Hiervan gaan er, uiteraard afhankelijk van het type, zo 16 keramische pannen in een m2. Daarmee creëer je een golvend en typisch Hollands dak. Gebruik je een grotere dakpan, dan -en dat is logisch- heb je minder nodig. Daarvan geldt: ongeveer 10 dakpannen per m2. Dat scheelt nogal.

Dak met kleine zwarte dakpannen
Klassieke dakpan. Foto: Wienerberger
Dak met grote zwarte dakpannen
Grote dakpan, ABC

Prijs dakpannen

Dat voel je dus ook in de prijs: minder pannen maar ook de materialen eromheen voor het keramische dak. Minder panlatten, minder panhaken en het leggen van de keramische dakpannen gaat sneller. En hoewel een grote dakpan per stuk ietsje duurder is, heb je in totaal met grote dakpannen aanzienlijk minder kosten. Maar voor een mooi dak kijk je natuurlijk verder dan naar de prijs alleen.

Wat is mooi?

De prijs van een dakpan is belangrijk, maar esthetiek speelt een minstens zo grote rol. Beide soorten dakpannen zijn keramisch, dus van topkwaliteit, dat is het punt niet. Toch ziet een dak met grote pannen er iets anders uit dan een dak met een kleine pan. Minder lijnen en groter oppervlak. Dat moet passen binnen een ontwerp (en smaak!). Soms zijn grote pannen een bewuste keuze, voor de wens van een ‘rustig dak’. Maar wie bijvoorbeeld dakpannen vervangen wil of gaat renoveren, brengt dat vaak het liefst terug in de authentieke staat. Dan is de kleine dakpan, de echte Hollandse OVH, een passende, mooie en logische keuze. Of als je je te houden hebt aan esthetische richtlijnen van een (nieuwe) wijk, dan zijn er heel veel mooie OVH soorten pannen te krijgen.

Dubbele dakpan. Slimme oplossing

‘Wel de lusten, niet de lasten’, moet de uitvinder van de dubbele dakpan hebben gedacht: een grote dakpan, met het uiterlijk van een enkele dakpan. De dubbele Tuile du Nord is een grootformaat dakpan, met de looks van een traditionele dakpan. Bijvoorbeeld de dubbele dakpan van Wienerberger: heel gunstig te verwerken met een mooie authentieke uitstraling. Of de dubbele pan van Edilians, een vlakke pan die populair is onder architecten. Daarvan bestaat ook een variant met een sterk profiel en een Belgisch-Nederlands karakter. Ook hier weer: 10 dakpannen per m2. Mét de uitstraling van een traditionele pan. En natuurlijk zijn er meerdere modellen verkrijgbaar.

Tuile Du Nord, Wienerberger
Dubbele pan met vlak profiel, Edilians

Hoe zit het met zonnepanelen?

Als laatste nog een good-to-know: de combinatie met zonnepanelen. Bij een aantal van de dubbele pannen die wij in ons assortiment hebben , werden ook speciaal bijpassende pv-panelen ontwikkeld. Daarmee sluiten de dakpannen en zonnepanelen mooi op elkaar aan. Hoeft niet, matcht wel. 

Dus: kleine of grote soorten dakpannen?

De beste keuze bestaat niet. Uitstraling, prijs, richtlijnen… allemaal factoren die meespelen bij de keuze in de soorten dakpannen. Onze keramisch specialisten weten er alles van en helpen je graag op weg.

Persoonlijk advies over dakpannen voor uw project?

bekijk ook:

Na een storm kunnen dakpannen los liggen. Zo veranker je dakpannen juist!

Bij de originele manier van het maken van een wasserstrich draait alles om water. 

Bekijk hier welke soorten steenstrips er zijn, in kleuren en structuren.

Het beste van Aberson.
De mooiste projecten, slimste producten en nieuwste innovaties maandelijks in je mailbox?

    close-link