Zwolle
Zwolle
Breda
Amsterdam
Roermond
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00 Gouwe 1, Zwolle
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00Oude Leijstraat 1 / hoek Tilburgseweg, Breda
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Zekeringstraat 32, Amsterdam
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Solvayweg 2, Roermond
Logo Aberson
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Lange lijnen? Dit is het alternatief voor een langformaat gevelsteen (tip!)

Een mooie langformaat gevelsteen. Bij Aberson zijn we er dol op. Want langformaat gevelstenen zijn misschien eenvoudig van aard, eenmaal in de gevel zorgen ze voor een groot wauw-effect. Maar wat als je wél lange lijnen in je ontwerp wil, maar geen langformaten kan of wil gebruiken? Wij vertellen hoe je lijnen creëert, ook zónder een langformaat gevelsteen.

Een langformaat gevelsteen is een bijzondere gevelsteen. Meestal slank, altijd lang. Variërend van zo’n 290 mm tot wel 600 mm. En van flink ruw tot strengpers-glad. Welke je ook kiest, een langformaat zorgt voor een grandioos lijnen-effect in je gevel. Niet voor niets lanceerden we laatst onze Special Aberlongue, ons assortiment met langformaat gevelstenen uit heel Europa.

Hoek van een woonhuis met lichte langformaat gevelsteen

De kosten van een langformaat gevelsteen

Eerlijk is eerlijk: aan een langformaat gevelsteen hangt een ander prijskaartje dan een ‘gewone’ gevelsteen. En dat is logisch. Want aan de productie komt meer handwerk te pas en de vereist meer tijd en andere vaardigheden. Dus zoals een langformaat goed past in je ontwerp, moet hij ook simpelweg passen in je budget.

Hoe maak je lange lijnen zónder langformaat gevelstenen?

Gelukkig leiden er, zoals bijna altijd, meerdere lijnen naar Rome. Een goed alternatief voor een langformaat gevelsteen is namelijk een Hilversums formaat gevelsteen. Nét iets langer en smaller dan een standaard waalformaat (240 x 90 x 40 versus 210 x 100 x 50). 

Op de juiste manier verwerkt, kun je hiermee langformaat gevelstenen nabootsen. De kunst ervan zit ‘m vooral in het voegwerk. Er zijn verschillende opties. Je kunt ze ook combineren:

1. Speel met stootvoegen

Metselwerk met een Hilversums formaat kun je bijvoorbeeld steeds om de twee á drie stenen een stootvoeg geven. Zo creëer je het gevoel van 1 lange steen. De Hilversumse formaten helemaal stootvoegloos metselen kan natuurlijk ook. Goed om rekening mee te houden: in beide gevallen ontstaat er een wildverband.

Stootvoegloos hilversums formaat met effect van langformaat gevelsteen

2. Creëer een diepe voeg

In het metselwerk kun je spelen met de diepte van de voeg. Kies bijvoorbeeld voor een dunbedmortel. Deze hele dunne voeg is slechts 7 á 8 mm. Door die diepte komt de steen meer naar voren en ontstaan er meer lijnen in het geheel. Goed om rekening mee te houden: dunbedmortel is vooral geschikt voor de strakkere gevelsteen. Een gevelsteen met een grillige structuur is namelijk minder goed te verwerken met een dunbedmortel.

3. Maak voegen prominenter

Hele simpele tip: maak je voegen dikker. Want als je een voeg dikker aanzet, maakt dat de steen optisch gezien slanker. Dus in plaats van 10 mm maak je de voeg 12, 13 of zelfs 15 mm. Met als gevolg dat de lijnen van de voeg mee gaan doen in het lijnenspel. De voeg krijgt zo wel een prominentere rol in de gevel, dus de keuze van de mortel is extra belangrijk. We kunnen je bij elke steen een passende mortel adviseren.

Kiezen uit Hilversums formaten

En dan tot slot: een bijkomend voordeel van het Hilversums formaat is dat de keuze reuze is: handvorm, wasserstrich, strengpers, eco-formaat. In tegenstelling tot bij de langformaten, zijn er veel steenfabrieken die Hilversums formaten produceren. Allemaal met een eigen signatuur. De fabrieken die gespecialiseerd zijn in langformaten, maken ze trouwens ook vaak in Hilversums formaat. Dus heb je je oog laten vallen op een mooie langformaat gevelsteen, dan is de kans ook groot dat deze in Hilversums formaat bestaat.

Tóch een langformaat gevelsteen

Kortom: passen ze in je project? Dan zijn langformaat gevelstenen écht de real deal. Een parel onder de gevelstenen. De mooiste uit Europa verzamelden we in onze collectie langformaten Aberlongue.
Zoek je een goed alternatief? Omdat je tóch die lange lijnen wilt? Buig je dan ook zeker eens over de Hilversumse formaten. We hebben een groot assortiment en helpen je graag.

 

Meer weten? We hebben je graag aan de lijn.

bekijk ook:

Op zoek naar een langformaat gevelsteen? De mooiste langformaten uit Europa verzamelden we in onze collectie Aberlongue. 

Gevelstenen. Ze geven een ontwerp karakter, sfeer en uitstraling. We zijn dan ook niet voor niets al meer dan 90 jaar ervaren in baksteen.

Als de frog haast nog mooier is dan de steen zelf. Drie werken met klamp van het Amsterdamse WE architecten.

Het beste van Aberson.
De mooiste projecten, slimste producten en nieuwste innovaties maandelijks in je mailbox?

    close-link