Zwolle
Zwolle
Breda
Amsterdam
Roermond
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00 Gouwe 1, Zwolle
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00Oude Leijstraat 1 / hoek Tilburgseweg, Breda
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Zekeringstraat 32, Amsterdam
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Solvayweg 2, Roermond
Ruim
assortiment
Persoonlijk
advies
Duurzaam
bouwen
Bel ons
Gevel Poort Lyceum vanaf de voorkant met links witte vlakken en rechts rode vlakken

Projectgegevens

ProjectPoort Lyceum Almere
ArchitectLKSVDD architecten
AannemerJanssen de Jong Bouw Oost
Producten4 soorten gevelstenen, mortels
OpdrachtgeverHet Baken Almere
FotografieWalter Frisart FOTOwerk
Poort Lyceum in Almere

Mooi in balans

Esthetisch én efficiënt. Dat was het uitgangspunt voor de bouw van het Poort Lyceum: nieuwbouw voor een middelbare school in Almere. Een bijzonder gebouw, want als je ervoor staat, valt meteen de vorm op: een gelijkzijdige driehoek. “Het idee voor een driehoek was wel een eurekamomentje”, vertelt architect Radboud Seckel van LKSVDD architecten. Want door deze vorm is het gebouw enorm efficiënt. En dat was vanaf dag 1 de bedoeling.”

Een nieuw gebouw voor 900 kinderen en medewerkers. Dan ligt er natuurlijk een pakket aan wensen. Zoals een scheikundelokaal dat op een bepaalde plek moet liggen. Of een lokaal Beeldende Vorming dat het juiste licht moet krijgen. Of de ligging van het gebouw op de kavel. Seckel: “Natuurlijk is er een pakket aan wensen en voorwaarden om rekening mee te houden. Maar bovenal moest het gebouw compact zijn. In deze vorm konden we al die wensen kwijt.”

Slimme indeling
Het team koos ervoor om alle lokalen en kantoren -de gebruiksruimtes- aan de buitenzijde van het gebouw te plaatsen. In het daglicht. Bergkasten, het trappenhuis en de gangen kwamen allemaal in het hart van de driehoek. Heel efficiënt.

Van kop tot staart
Twee jaar lang werkte een compleet bouwteam van architect, aannemer, engineers en adviseurs samen aan het project, van ontwerp tot uitvoering. Maarten Altena, projectleider bij Janssen de Jong Bouw: “We bleven steeds met elkaar in overleg en goede ideeën spuien. Die gezamenlijkheid, dat was echt een kracht.” Seckel vult aan: “De uitkomst is een mooie balans in kwaliteit, esthetiek en prijs. Zo ben je de opdrachtgever tot dienst. Daar hebben we ons best voor gedaan en dat is gelukt.”

Een puzzel van gevelstenen
Terug naar het gebouw. Want naast de vorm is ook de gevel een blikvanger met vlakken en lijnen. Altena: “We werkten met vier verschillende gevelstenen. Allemaal met een eigen kleur, eigenschappen en afmetingen. Dat is best een uitdaging. Want als je ze naast en boven elkaar verwerkt, dan moet dat wel passen. Daar moesten we al in een vroeg stadium over nadenken. Ook wilde Radboud een voeg in de kleur van de stenen. Het morteladvies stak dan ook nauw, niet elke mortel is geschikt voor elke steen. Aberson adviseerde ons in het hele plaatje van de gevel. Seckel: “Het resultaat is mooi en strak. Het voegwerk ligt dichtbij de toon van de stenen. Het geheel klopt gewoon.”

Vakkundige mensen op de bouw
Een opvallend detail volgens Altena is de uitkragende rollaag, de verticaal gemetselde stenen. Deze steken zo’n 2 centimeter uit de gevel. “Ik vind dat heel mooi, die krachtige lijnen in de gevel. Het vroeg wel om extra aandacht van de metselaar. Want als je zo’n rollaag metselt, dan moet dat goed worden ondersteund. Anders krijg je geen strakke lijnen. De timmerlieden op de bouw hebben dat heel vakkundig aangepakt.”

Mooi en fris
Een van dé hoogtepunten voor Altena was de demontage van de steigers. Op datzelfde moment werden ook de kozijnen van Accoya hout geplaatst (op basis van Concept 3). “Natuurlijk zie je hoe het wordt, maar altijd staat er een steiger voor. Bij het weghalen kwam de mooi en fris afgewerkte gevel naar voren. Dan komt zo’n gevel helemaal tot leven.”

Bankjes en een schoolbord
Na twee jaar van intensieve samenwerking, stroomden afgelopen augustus de kinderen voor het eerst door de deuren van het splinternieuwe gebouw. Altena: “Dat is toch een heel mooi moment. “Je bent lang bezig met hoe de kinderen een gebouw gaan gebruiken. Maar uiteindelijk leveren we toch een leeg gebouw op. Als je dan de bankjes ziet en het schoolbord, dan leeft zo’n gebouw pas echt.”

Meer weten over dit project?

Het beste van Aberson.
De mooiste projecten, slimste producten en nieuwste innovaties maandelijks in je mailbox?
close-link