Zwolle
Zwolle
Breda
Amsterdam
Roermond
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00 Gouwe 1, Zwolle
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00Oude Leijstraat 1 / hoek Tilburgseweg, Breda
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Zekeringstraat 32, Amsterdam
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Solvayweg 2, Roermond
Ruim
assortiment
Persoonlijk
advies
Duurzaam
bouwen
Bel ons
Gevel van het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

Projectgegevens

ProjectPrins Claus Conservatorium Groningen
ArchitectBDG Architecten Zwolle. Ontwerpteam: Wilco Scheffer, Gert Jan Samsom, Arno van Dijk, Martijn van Gurp & Johan van Ee
AannemerGeveke Groningen
ProductenBaksteen, steenstrips, mortel
OpdrachtgeverHanzehogeschool Groningen
FotografieWalter Frisart FOTOwerk
BDG Architecten over de gevel van het Prins Claus Conservatorium

“De buitenkant is echt een mooie jas om het pand”

Bij de grootscheepse verbouwing en nieuwbouw van het Groningse Prins Claus Conservatorium was er een grote wens om het onderwijsinstituut meer aan de stad te laten zien. De gevel met metselwerk met bakstenen, strippen en mortel, geleverd door Aberson, is daarom ontworpen als een blikvanger. “De buitenkant is echt een mooie jas om het pand”, aldus Gert Jan Samsom van BDG architecten.

Het Prins Claus Conservatorium bestond tot een paar jaar geleden uit twee locaties in de stad Groningen. BDG Architecten kreeg de opdracht om deze twee samen te voegen. Alle opleidingen kwamen zo onder een dak: de jazz- en de klassieke muziek, op de plek van de locatie die er in de wijk Oosterpoort was. Daar zat het conservatorium, tot dan toe, altijd een beetje verstopt in de wijk.

Gouden randje
BDG architecten koos voor een gevel waarin twee delen in elkaar overlopen: aan de straat zie je klassiek metselwerk en daarboven is een moderne gouden gevel die het gebouw letterlijk een gouden randje geven. Gert Jan Samsom: “Twee oude pandjes op de hoek vormden vroeger de opmaat naar de achterliggende wijk Oosterpoort. Die waren voor ons ontwerpteam een belangrijk vertrekpunt voor de gevel. We hebben hun contouren in de nieuwe gevel gemetseld. Het spekband uit de oude panden is nu bijvoorbeeld terug te zien via reliëf met een rollaag.”

Hij vervolgt: “Met dat metselwerk hebben we de kleinschaligheid teruggebracht die de wijk van oudsher had. Het staat symbool voor het gemoedelijke, terwijl de moderne goudkleurige geveldelen erboven juist verwijzen naar de internationale allure die het conservatorium ook heeft.” Ook op andere manieren heeft BDG architecten in het ontwerp de zichtbaarheid van het conservatorium vergroot, zoals door grote ramen en met een nieuwe open entree.

Goed gelukt
Het metselwerk is “ontzettend mooi gelukt”, vindt Gert Jan. “Veel baksteen is traditioneel gemetseld, maar er is ook veel met prefab gewerkt. Het vele reliëf dat is gebruikt, komt mooi uit in de gevel. De gebruikte steen is sjiek qua kleur, en de combinatie met het goud van de geanodiseerde platen vind ik heel mooi.” Voor de metselaars was het een mooie klus. “Ze vonden het een hele leuke uitdaging. Voor ons is het dan weer hartstikke leuk om dat vanuit de bouw terug te horen.”

Zowel binnen als buiten is in het gebouw op verschillende manieren te zien wie het gebouw gebruiken. “We spelen in op de dynamiek van muziek. Buiten zie je dat in het metselwerk; de gevel volgt zijn eigen ritme.”

Fors programma van eisen
Het conservatorium was trouwens wel een hele mooie opdracht, maar niet een eenvoudige: “Er was een fors programma van eisen. Het vernieuwde pand moest aardbevingsbestendig zijn, maar ook geluidsisolerend, met studiecellen, opnamestudio’s en publiekszalen. De uitdaging was om dat allemaal voor elkaar te krijgen. Het resultaat is ongelooflijk mooi. Wij als architecten, maar ook de gebruikers zijn er ontzettend blij mee. Het gebouw werkt zoals het bedoeld is.”

Meer weten over dit project?

Het beste van Aberson.
De mooiste projecten, slimste producten en nieuwste innovaties maandelijks in je mailbox?


close-link