Zwolle
Zwolle
Breda
Amsterdam
Roermond
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00 Gouwe 1, Zwolle
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00Oude Leijstraat 1 / hoek Tilburgseweg, Breda
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Zekeringstraat 32, Amsterdam
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Solvayweg 2, Roermond
Logo Aberson
Search
Close this search box.

UI­TGELICHT! Bibliotheek en Lommerrijk - Landgoed Driessen Waalwijk

Bibliotheek en Lommerrijk - Landgoed Driessen Waalwijk

Architecten

Qube Studio Architecten
KdV Architectuur

Uitvoerend aannemer
Opdrachtgever

VOF Landgoed Driessen

Producten
Fotografie
Share

Men neme: twee plandelen van een grote uitbreidingswijk, een doorgewinterd bouwbedrijf, twee creatieve architectenbureaus en je krijgt goed op elkaar afgestemde én op zichzelf staande plandelen, die het stedenbouwkundig plan voor Landgoed Driessen prachtig vertalen naar het straatbeeld. Aannemer Alf van der Sanden (Bouwbedrijf Gebr. van Gisbergen) en architecten Frank Doomen (Qube Studio architecten) en Coen Smits (KdV Architectuur) over dit mooie samenspel.

Alf van der Sanden - Gebr. Van Gisbergen
Alf van der Sanden | Bouwbedrijf Gebr. van Gisbergen
Frank Doomen - Qube Studio architecten
Frank Doomen | Qube Studio Architecten
Coen Smits - KdV Architecten
Coen Smits | KdV Architectuur

Wat was de opdracht?

Alf: “Landgoed Driessen is een grote uitbreidingswijk ten westen van Waalwijk, die onderverdeeld is in een aantal plandelen. Wij mochten in opdracht van VOF Landgoed Driessen (een samenwerking tussen BPD Ontwikkeling en Gispro bv, de ontwikkelingstak van Gebr. van Gisbergen) aan de slag met twee van deze plandelen, Lommerrijk en Bibliotheek. De plandelen kregen een eigen architect en wij mochten als aannemer beide plandelen uitvoeren. Dit vraagt uiteraard de nodige afstemming. Het totaal moet enigszins op elkaar afgestemd zijn, maar wel hun eigenheid behouden. Daarnaast moet het voor ons als uitvoerend aannemer werkbaar zijn en zijn wij verantwoordelijk voor de budgetbeheersing, dus alle plannen moeten wel in het begrotingsplaatje passen. Een uitdagende, maar daardoor juist interessante klus.”

Plandeel Bibliotheek - Landgoed Driessen Waalwijk

Wat typeert Landgoed Driessen? Hoe is dit in de laatste uitbreidingswijken terug te zien?

Frank: “Het stedenbouwkundige plan van Landgoed Driessen is een vertaling van het kenmerkende slagenlandschap rondom Waalwijk. De hoofdstructuur van de wijk is voortgekomen uit de karakteristieken van dit landschap, namelijk één hoofdader met daarop lange strengen die op die hoofdader uitkomen. Duidelijke heldere lijnen, opgeknipt in delen. De hoofdader in Landgoed Driessen is de Burgmeester de Geusstraat, waar het plandeel de Bibliotheek aan ligt. Achter deze hoofdader ligt een grote verscheidenheid aan deelplannen met ieder een eigen karakter, waar Lommerrijk er een van is.”

Coen: “Er ligt een behoorlijk sterk beeldkwaliteitsplan voor het landgoed en de daar binnen horende plandelen. Beide plandelen kennen wel echt andere eisen vanuit dat plan. Waar het plandeel Bibliotheek echt een wat stedelijker uitstraling moest krijgen, was het voor Lommerrijk juist van belang om een wat dorpser, landelijker gevoel te creëren. Hiermee komt het poldergebeid en de stad in het project mooi samen.”

Plandeel Lommerrijk rijwoningen - Landgoed Driessen Waalwijk - Aberson

Wat is er bijzonder aan het project?

Coen: “Lommerrijk moest op verschillende plekken aansluiten op de andere plandelen. Daarnaast moesten er een grote verscheidenheid aan woningtypen komen, van sociale koop tot tweekappers en seniorenwoningen voor de particuliere verkoop. Per doelgroep werd gezocht naar een eigen karakter terwijl het geheel wel als één familie herkenbaar moest zijn zodat het plandeel herkenbaar blijft. Die herkenbaarheid hebben we gerealiseerd door in totaal drie kleuren bakstenen te kiezen, die overal toegepast zijn op een eigen manier. Door per type verbijzonderingen en detailleringen, zoals verspringend metselwerk en gekeimde kaders rond ramen, in het metselwerk aan te brengen is er onderscheid gemaakt.”

Frank: “Dat we met een bescheiden kleurenpallet een chique aandeel hebben kunnen leveren aan de straat. De kleur van de stenen, de kleur van de voeg en zelfs de kleur van de kozijnen zit dichtbij de kleur van de gevel. Dit maakt het geheel heel clean. Het is een woningbouwproject, dus kostenbeheersing is een belangrijk aspect. Om die reden hebben we meer geïnvesteerd in de gevelarchitectuur met een verticale structuur en terugliggende vlakken, dan in versiering eromheen. Dit maakt het verwerken voor de aannemer minder tijdrovend, maar krijg je wel esthetisch een mooi grafisch geheel.”

Alf: “Kostenbeheersing is inderdaad een belangrijk onderdeel van het geheel. De ontwerpen die er gemaakt zijn hebben wij in samenspraak met beide architecten en onze uitvoeringsarchitect kunnen omzetten naar onze eigen standaard bouwsystemen. Hiermee kunnen we de kosten goed beheersen en weten we ook dat het kwalitatief goed is, wat mogelijke klachten achteraf scheelt. Zo hebben we bijvoorbeeld een aanpassing gedaan in de gevelsteenkeuze. Met Gebr. van Gisbergen hebben we al jaren een goede samenwerking en afspraken met Aberson. Dit maakt dat wij onder gunstiger condities, dezelfde kwaliteit en uitstraling kunnen bieden. Win-win dus voor alle partijen.”

 

Plandeel Lommerrijk tweekappers - Landgoed Driessen Waalwijk - Aberson

Waar moet je in reeds bestaande wijk rekening mee houden qua bouw?

Alf: “Er was tijdens de bouw gelukkig nog wel genoeg ruimte in de wijk voor al onze bouwmaterialen op en rond de bouwplaats. De uitdaging zat hem meer in het bewonersverkeer. Soms ontkom je er niet aan dat er een weg afgesloten moet worden vanwege het werkverkeer. Als je dit tijdig communiceert naar bewoners en bereikbaar bent voor vragen, dan is er vaak veel begrip. Mensen voelen zich gehoord als je meedenkt en duidelijk communiceert, dan zijn alle problemen al snel opgelost.”

Wat was de rol van Aberson?

Alf: “Gebr. van Gisbergen en Aberson zijn al jaren vaste bouwpartners met een goede relatie. Hierdoor betrekken wij Aberson graag om te adviseren over welke gevelsteen het meest geschikt is, passend bij zowel het ontwerp van de architect als bij het kostenplaatje. Gezamenlijk kom je tot het optimale resultaat. De kwaliteit, hardheid en vormvastheid van de steen spelen allemaal een rol in de toepassing en dus het eindresultaat. Het is daarom van grote meerwaarde om Aberson als specialist in gevelstenen te betrekken in de voorbereidende fase. De technische kennis van de (technisch) adviseurs bij Aberson geeft onderbouwt richting aan de uiteindelijke steenkeuze. Daarnaast is het voor Aberson geen probleem om te leveren op kleine pallets, wat het voor ons in het werk makkelijk maakt om de juiste stenen op de juiste plek te krijgen.”

Gevelstenen Landgoed Driessen Waalwijk - Aberson

Waar ben je trots op?

Alf: “Uiteindelijk ben je natuurlijk altijd vooral trots dat de bewoners er fijn in wonen. Dat is het grootste compliment dat je kunt krijgen. Het is een mooi geheel geworden. En de deelplannen gaan prachtig op in dat geheel.”

Frank: “Op de totale uitstraling van het plan. En op de mooie en zorgvuldige uitvoering van de aannemer Gebr. van Gisbergen. We hebben in het ontwerp behoorlijk ingezet op de gevelarchitectuur en dus de gevelstenen, maar dan moet het er nog wel uitkomen natuurlijk. En dat is wat ons betreft 100% geslaagd. Daarnaast ben ik trots op het samenspel tussen alle betrokken partijen. In een vroeg stadium hebben we al samen aan tafel gezeten om elkaars keuzes en bijbehorende argumenten toe te lichten. Dit zorgt voor veel begrip over en weer. Daarnaast kan er meegedacht worden in oplossingen en kun je elkaars expertises veel beter benutten. Dit komt zowel het individuele ontwerp als het geheel ten goede. En daarnaast krijg je er ook nog meer plezier van in je werk!”

Coen: “Op de inspirerende en gemoedelijke wisselwerking onderling. Hiermee hebben we elkaar echt versterkt. Er is samenhang tussen de twee plandelen, maar elk plan heeft z’n eigen karakter behouden. De verbijzonderingen in het plan zijn zeker wel eens onderwerp van discussie geweest, maar we hebben daarin altijd met respect voor elkaar keuzes kunnen maken en daardoor een rijk plan kunnen maken.”

Plandeel Lommerrijk rode tweekappers - Landgoed Driessen Waalwijk - Aberson

Bibliotheek en Lommerijk - Landgoed Driessen in beeld

Ook een goed advies over gevelstenen? We vertellen er graag meer over!

bekijk ook:

De eerste volledig circulaire en klimaatneutrale rijwoningen in Nederland.

Architect Ernst René van Tatenhove aan het woord over Wildhoef in Bloemendaal.

Bij de originele manier van het maken van een wasserstrich draait alles om water. 

Het beste van Aberson.
De mooiste projecten, slimste producten en nieuwste innovaties maandelijks in je mailbox?

    close-link