Zwolle
Zwolle
Breda
Amsterdam
Roermond
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00 Gouwe 1, Zwolle
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00Oude Leijstraat 1 / hoek Tilburgseweg, Breda
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Zekeringstraat 32, Amsterdam
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Solvayweg 2, Roermond
Logo Aberson
Search
Close this search box.

Lokale sedimentlagen als inspiratie voor het gevelontwerp

UI­TGELICHT! Ontmoetingsschool de Oanrin in Arum

“Plekken met voorzieningen hebben in een dorp een belangrijke  rol. Daarom is het ook Ontmoetingsschool de Oanrin. Het is niet alleen een basisschool waar een belangrijk fundament voor kinderen wordt gelegd, het is ook een belangrijke voorziening voor bijvoorbeeld de muziekvereniging en het dorpsbelang”, vertelt Wijbenga | Tromp architecten. Een ontmoetingsplek in Arum dat op een sediment bodem ligt. “Deze sedimentbodem, het fundament van het dorp, hebben we in het gevelontwerp vertaald in de kleuren van de gevelstenen.”

Even terug naar het begin

Van begin af aan was het helder dat dit schoolgebouw meerdere functies zou bekleden. Flexibiliteit was daarom gewenst. Wijbenga: “Duurzaam een toekomstbestendig gebouw ontwikkelen heeft voor ons alles te maken met dat je veel kunt met een gebouw. Je wilt daarom ruimtes afzonderlijk van elkaar kunnen afsluiten en eenvoudig ruimtes groter en kleiner kunnen maken, passend bij het huidige gebruik. Maar niet alleen nu wil je veel kunnen met het gebouw. Je wilt een gebouw creëren dat ook in de verre toekomst als de demografische samenstelling van de omgeving en daarmee de behoeftes zijn veranderd, nog steeds op een prettige manier gebruikt kan worden.”

“Een gebouw toekomstbestendig ontwikkelen betekent uiteraard ook dat je kijkt naar de materialen die je gebruikt. Die hebben we zorgvuldig uitgezocht en vastgelegd. In de ontwerpfase hebben we een gpr*-berekening gemaakt van het gebouw en dit in de uitvoeringsfase vastgelegd in een materialenpaspoort in Madaster. Het gebouw wordt tenslotte meegegeven aan volgende generaties, dus een hoge mate van circulariteit is van groot belang.”

* De berekening volgens de Gemeente Praktijk Richtlijn Gebouw, kortweg GPR-berekening genoemd, geeft een totaalbeeld van de duurzaamheid van een gebouw op vijf thema’s: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde.

Project
Ontmoetingsschool de Oanrin

Architect
Wijbenga | Tromp architecten

Uitvoering
Bouwgroep Dijkstra Draisma

Opdrachtgever
Gemeente Súdwest-Fryslân

Product
Gevelstenen

Fotografie
Walter Frisart FOTOwerk

Ontmoetingsschool de Oanrin voorzijde - Arum - gevelontwerp - Aberson

Het gebouw heeft een belangrijke functie voor de gemeenschap. Hoe zie je dat terug in het ontwerp?

“Wat we daarin het belangrijkst vonden was dat je je welkom moet voelen. Daarom hebben we gewerkt met veelal ronde vormen. Die zijn zacht en toegankelijk. Het gebouw heeft een centraal middengedeelte, met daaraan twee zijvleugels. Dit geeft van binnenuit een bepaalde openheid, waarbij de zicht- en lichtlijnen heel bepalend zijn. Aan de buitenzijde geeft dit het gevoel van een omarming. Een gebouw ontwerp je niet alleen voor de opdrachtgever en de gebruikers. De omgeving, de buren, de ligging zijn net zo belangrijk. De openheid van het gebouw naar de weg en de goede verbinding met de sportvelden achter het gebouw zijn dan ook allemaal zorgvuldig doordacht en uitgewerkt.”

Ontmoetingsschool de Oanrin achterzijde - Arum - gevelontwerp - Aberson

Het gebouw heeft een opvallend gevelontwerp. Hoe is deze ontstaan?

De bredere scope dan het gebouw op zichzelf is ook de bron geweest van het gevelontwerp. In de omgeving zijn namelijk verschillende sedimentlagen aangetroffen. Een kleurrijk geheel dat de inspiratiebron is geweest van de kleursamenstelling van de gevel. “Dat is onderdeel van ons creatieve proces. Een school, en in het bijzonder natuurlijk het primair onderwijs, legt een belangrijke basis in het leven van kinderen. Dit gebouw dient daarnaast als ontmoetingsplek voor het dorp, een belangrijke uitvalsbasis. En dit alles staat op een fundament, een basis, dat bestaat uit verschillende sedimentlagen. Deze parallel vonden we zo mooi passen in het geheel, dat we dit wilden vertalen in het gevelontwerp.”

Beeld: Wijbenga | Tromp architecten

Van gevelontwerp tot realisatie

“Om dit idee om te zetten in een daadwerkelijke gevel hebben we intensief opgetrokken met Jarno van Aberson. Het zoeken naar de juiste stenen is 1, maar de opbouw van de gevel zo maken dat het klopt met de lagen gevonden sediment, is echt nog een heel ander verhaal. Het is architectonisch best een gedurfde gevel. Dat moet dan wel tot in de perfectie kloppen. Het had nog best wat voeten in aarde om vanuit het ontwerp de uitvoering kloppend te krijgen. Jarno heeft daar, praktisch en meedenkend als hij is, veel in gedaan. Met proefpanelen hebben we het patroon goed laten aansluiten bij de sedimentatie. Dit is een heel secuur werk om mooi te krijgen. Uiteindelijk hebben we ook nog een proefmuur gemetseld op locatie, om nog beter te kunnen beoordelen of we hiermee het unieke en gewenste eindresultaat behalen. Het gebouw staat er voor de eeuwigheid, dus je wilt dit echt met aangrenzende perfectionisme doen.”

Ontmoetingsschool de Oanrin gevelstenen kleursamenstelling - Arum - gevelontwerp - Aberson

Waar zijn jullie trots op?

“Wij zijn per definitie blij als gebruikers blij zijn met hun gebouw. Als het hun verwachtingen overtreft. De kinderen, de leerkrachten, de omgeving, we hebben veel positieve reacties gehad. We hopen dat ze er veel plezier aan beleven. We kennen de regio persoonlijk en begrijpen dus de “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg mentaliteit.” Dit is een bepaalde bescheidenheid van de Friese cultuur. Maar ze zijn ook trots. En dat mogen ze zeker zijn met dit mooie gebouw.”

Ontmoetingsschool de oanrin in beeld

Ook een goed advies over gevelstenen? We vertellen er graag meer over!

bekijk ook:

Met een goed berekend geveladvies valt gevelschade te beperken, zo niet te voorkomen.

Een gesprek over hoe we steeds optimaler invulling kunnen geven aan circulair bouwen met A-Brick.

Een steen gemaakt met 20% gerecycled keramisch materiaal afkomstig van de lokale kringloop. 

Het beste van Aberson.
De mooiste projecten, slimste producten en nieuwste innovaties maandelijks in je mailbox?

    close-link