Zwolle
Zwolle
Breda
Amsterdam
Roermond
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00 Gouwe 1, Zwolle
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00Oude Leijstraat 1 / hoek Tilburgseweg, Breda
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Zekeringstraat 32, Amsterdam
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Solvayweg 2, Roermond
Logo Aberson
Zoek
Sluit dit zoekvak.

‘Blije bewoners, ouders én personeel. Dat is de kers op de taart.’

UI­TGELICHT! Woonzorgeenheden Villa Lootuinen - Coevorden

Villa Lootuinen - Coevorden

Architecten

DAAD Architecten

Uitvoerend aannemer
Opdrachtgever
Producten
Fotografie
Share

Met zorgaanbieder Cosis als opdrachtgever voor de nieuwbouw van 41 woonzorgeenheden kregen aannemer Brands bouw en architectenbureau DAAD Architecten een heldere opdracht. Binnen de gestelde, veelal medische, kaders de creativiteit opzoeken zodat dat de bewoners er op een plezierige manier kunnen leven. Aan Aberson de taak, naast het leveren van gevelstenen, ook te voorzien in technisch geveladvies op het gebied van dilataties, wapening, verankering en welke mortel toe te passen. Resultaat: personeel, ouders en vooral bewoners blij. Missie geslaagd!

Het project is voor een hele specifieke doelgroep. Welke kaders geeft dit aan het ontwerp en de bouw?

Ruben Voors – projectleider Brands Bouw: “Cosis is een grote zorgorganisatie gespecialiseerd in begeleiding van kwetsbare mensen met een verstandelijke en/of psychische beperking, met tal van locaties in Groningen en Drenthe. Zij weten dus als geen ander waar de woningen voor deze doelgroep aan moeten voldoen en welke maten gehanteerd moeten worden. Het programma van eisen voorzag dan ook in hele heldere kaders.”

Titus Mars – architect DAAD Architecten: “Fijn voor ons, want dan weet je precies welke speelruimte je krijgt in het ontwerp. De doelgroep houdt bijvoorbeeld erg van reuring. In het ontwerp hebben we daarom de woningen aan de straatzijde van het gebouw gepositioneerd. En mocht er in de toekomst verandering in de zorgvraag komen vanuit demografisch oogpunt, dan zijn de studio’s aan te passen naar volwaardige woonappartementen voor de reguliere woonsector. Dit maakt het gebouw echt toekomstbestendig en duurzaam inzetbaar.”

Ruben Voors - Brands Bouw
Ruben Voors | Brands Bouw
Titus Mars - DAAD Architecten
Titus Mars | DAAD Architecten

Ruben: “Zo’n flexibele invulling van een gebouw vraagt constructieve oplossingen. Daar waar de wanden erin en eruit gehaald kunnen worden, hebben we de vloer moeten versterken zodat deze de dragende kracht van de wanden overneemt. Maar ook de overgang van badkamer naar woonkamer mocht bijvoorbeeld niet te visueel zichtbaar zijn en dus geen klassieke dorpel bevatten. Dit wordt anders voor de bewoners figuurlijk een te grote drempel en durven ze er niet meer overheen te stappen. Het gebouw is nu ingericht op zorgbehoefte van de huidige bewoners. Dat kan in de toekomst natuurlijk veranderen. Daarom is elke ruimte voorzien van een aantal basisvoorzieningen, zodat in de toekomst in elke ruimte bijvoorbeeld vrij eenvoudig een tillift gemonteerd kan worden. Zo zijn er tal van kaders en eisen waar rekening mee gehouden is. Je kijkt in zo’n nieuwbouwproject voor de zorg echt door een andere bril, dan bij reguliere projecten.”

Villa Lootuinen achterzijde - Coevorden - Aberson

Er is gekozen voor meerdere materialen in de gevel. Kun je iets vertellen over de afweging hierin?

Titus: “Je houdt in het gevelontwerp uiteraard rekening met het stedenbouwkundig plan en de welstandscriteria van de bestaande omgeving. Dat was in dit geval niet heel afwijkend of dichtgetimmerd. De kleur van de gevel hebben we vanuit dat perspectief afgestemd op de omliggende gebouwen. Houten gevels die de overgang met de natuur accentueren en zandkleurige gevelstenen om zo aan te sluiten bij het kleurenpallet van de omgeving. Eenmaal dichterbij het gebouw zie je steeds meer verfijning en hebben we met verschillende metselwerverbanden de menselijke maat meer geaccentueerd.

Villa Lootuinen detail hout met gevelsteen - Coevorden - Aberson

Hoe ziet die verfijning van de gevel er dan uit?

Titus: “Elke verdieping heeft een eigen metselwerkverband. Op de begane grond hebben we gekozen voor het wat grovere blokverband. Voor de eerste verdieping hebben we het tegelverband gebruikt. De tweede verdieping hebben we voorzien van het klassieke halfsteensverband. De blinde zijgevels hebben we een patroon van uitstekende of terugliggende stenen toegepast, zodat deze gevels levendiger worden. In de kroon hebben we verschillende nestkastjes verwerkt om zo ook rekening te houden met de flora en fauna. De afwatering hebben we opgelost door ook daar weer gebruik te maken van een terugliggende steen om zo de noodoverstorten te verwerken.” 

 

Villa Lootuinen zijgevel - Coevorden - Aberson

Leuk idee, drie verschillende metselwerkbanden, maar wat betekent dit in de bouw?

Ruben: “Drie verschillende metselwerkverbanden vraagt de nodige aandacht aan het versterken van de gevel. Hiervoor hebben we geveladvies ingewonnen bij Aberson. Samen met de technisch adviseur hebben we gekeken naar de benodigde dilataties, welke wapening op welke plekken nodig was, hoe er verankerd moest worden en welke mortel het meest geschikt is. In het werk vraagt deze variatie in het metselwerk iets meer tijd, maar doordat dit in het ontwerp al bekend is kun je daar in de planning goed rekening mee houden.”

Waar ben je trots op?

Ruben: “Voor mij was dit het eerste project als projectleider bij Brands Bouw. Eentje met een strakke deadline en meer afwerkingseisen dan een casco project. Dat dit gelukt is binnen de gestelde termijn met deze mate van afwerking en dat in de uitdagende tijd waarin de bouwsector momenteel zit, vind ik echt gaaf.”

Titus: “Waar ik heel blij van word is wanneer ik met de opdrachtgever bel en hij vol trots vertelt hoe blij zijn personeel, ouders en bovenal de bewoners zijn met het geleverde resultaat. Dat is altijd natuurlijk het streven bij een (nieuwbouw)project, maar voor deze bijzondere doelgroep is dat nog waardevoller en dat maakt me heel trots.”

Villa Lootuinen zijgevel raampartijen - Coevorden - Aberson

Villa lootuinen Coevorden in beeld

Ook een goed advies over gevelstenen? We vertellen er graag meer over!

bekijk ook:

Met een goed berekend geveladvies valt gevelschade te beperken, zo niet te voorkomen.

De eerste volledig circulaire en klimaatneutrale rijwoningen in Nederland.

Bij de originele manier van het maken van een wasserstrich draait alles om water. 

Het beste van Aberson.
De mooiste projecten, slimste producten en nieuwste innovaties maandelijks in je mailbox?

    close-link