Zwolle
Zwolle
Breda
Amsterdam
Roermond
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00 Gouwe 1, Zwolle
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00Oude Leijstraat 1 / hoek Tilburgseweg, Breda
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Zekeringstraat 32, Amsterdam
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Solvayweg 2, Roermond
Logo Aberson
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is een wasserstrich?

Een originele wasserstrich is een baksteen waarbij in het productieproces alles draait om water. Terwijl bij de productie van andere bakstenen meestal zand te pas komt. Bij een wasserstrich is het dus voornamelijk water dat de uitstraling bepaalt. De steen heet dan ook niet voor niets een wasserstrich.

Hoe wordt een wasserstrich gemaakt?

Een wasserstrich baksteen heeft van origine een Duitse en Deense herkomst. Op de originele Duitse manier wordt deze gevelsteen gemaakt met een tafelpers: een ronde tafel, voorzien van meerdere gaten. Deze gaten hebben exact de afmeting van een baksteen zoals die gemaakt moet worden. Zodra de klei op de tafel terecht komt, wordt dit door de gaten geperst met -jawel- water. Bij andere type stenen zie je dat de stenen vooraf bezand worden, om te voorkomen dat de klei in een vorm blijft plakken. Zand komt er bij een wasserstrich dus niet aan te pas. Hier doet het water het werk. Dit is de oorspronkelijke, originele Duitse en Deense werkwijze. In Nederland worden ze ook gemaakt, maar op een andere manier.

In deze video van Klinkerwerk Iking het originele productieproces van een wasserstrich met een tafelpers.

Zo ontstaat een mooie kleur en structuur

Al dat water heeft een goed effect op het resultaat. Want dat maakt de buitenkant van de klei flink smeuïg. En die smeuïgheid haalt weer de oorspronkelijke, diepe kleur van de klei naar voren. Bovendien is het zo dat, wanneer de klei door de stans wordt gedrukt, er een tekening ontstaat. De tafelpers laat die typische structuur achter op de steen. De Duitse wasserstrich is dan vaak ook wat ruwer (of geschaafder) dan de Nederlandse wasserstrich, die is meestal glad. De diepe kleur, de kenmerkende randjes én de frisheid van de scherf… die combinatie maakt van de wasserstrich een bijzondere steen.

Meer kleuren wasserstrich​

Een mooie natuurlijke kleur, dat is dus de oorsprong. Maar natuurlijk is het ook mogelijk om, net als bij andere bakstenen, kleur aan te brengen. Dat doe je door verschillende kleisoorten en toeslagstoffen te gebruiken. Dit -in combinatie met reductie, kolen en engobes- maakt dat er een heel scala aan kleurmogelijkheden is.

Wasserstrich bij een winkelcentrum in Zwolle

Omdenken

We zien ook vaak dat de achterkant (de voetzijde) van een wasserstrich wordt gebruikt. De voetzijde is dan de zichtzijde. Meestal is dit omdat de voetzijde een andere structuur heeft dan de voorkant. Hoe dat komt? Omdat de klei na het persen zacht is en op een transportband terecht komt. Het wordt vervolgens op drooglatten gelegd en de drooglatten drukken in de -nog zachte- klei. Zo droogt het rustig in de droogkamers en ontstaat die mooie extra ruwe structuur van de achterkant van deze baksteen. En die mag óók gezien worden.

Afmetingen wasserstrich

Een wasserstrich baksteen komt in verschillende diktes en lengtes. Van een typisch Nederlands waalformaat van ongeveer 210 x 100 x 50, tot een mooie langgerekte dunne variant van ongeveer 290 x 90 x 40.

‘Een echte Duitse wasserstrich heeft die mooie structuur en typische randjes. Net even anders. We zien wasserstrich stenen in verschillende gebouwen: van woningen, appartementen of utiliteitsbouw. Het is echt de uitstraling van een wasserstrich waar een architect voor kiest.’
Jarno Plate - gevelstenen
Jarno Plate
specialist bij Aberson

Goed advies over stenen? Neem dan contact met ons op, we vertellen er graag over.  

Blog A-Brick terugkoopgarantie

Terugkoopgarantie A-Brick

Gedreven door de wens om het traditionele metselwerk op een circulaire manier te behouden, is circulaire mortel ontstaan. Een mortel volledig cementvrij.

Lees verder »
Het beste van Aberson.
De mooiste projecten, slimste producten en nieuwste innovaties maandelijks in je mailbox?

    close-link