Zwolle
Zwolle
Breda
Amsterdam
Roermond
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00 Gouwe 1, Zwolle
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00Oude Leijstraat 1 / hoek Tilburgseweg, Breda
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Zekeringstraat 32, Amsterdam
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Solvayweg 2, Roermond
Logo Aberson
Zoek
Sluit dit zoekvak.

De 7 favoriete gevelstenen van…
Gerben Weersink

Het einde van het jaar is in zicht. En dat betekent traditiegetrouw: lijstjestijd! Ook bij Aberson. We vroegen onze adviseur Gerben Weersink naar zijn top 7 bakstenen van dit moment.

Gerben Weersink (35)
Functie: Commercieel adviseur
Specialisme: gevelstenen, mortel en dakpannen
Bij Aberson sinds: 2010

Waarom hou je van dit werk?
Mensen doen zaken met mensen. Ik hou van het persoonlijke contact. Ik bouw echt een band op met mijn klanten.  Ons werk is veel meer dan alleen een gevelsteen of dakpan adviseren, verkopen en doorgaan naar het volgende project. Mijn doel is om met alle partijen het project zo aan te vliegen dat ik over 10 jaar nog vol trots langs het gebouw rijd. Ook vind ik het belangrijk dat klanten bij stenen en pannen direct aan mij denken, als de persoon met kennis van zaken.

Waar word je blij van?
Van een écht mooi project met een bijzondere gevelsteen. Hoe groot of klein dat project ook is. Als ik praat met een bevlogen aannemer of architect die, natuurlijk naast de prijs, ook verder kijkt: naar de verwerking bijvoorbeeld en de uitstraling van het gebouw. Dat je samen praat over mooie kwalitatieve producten. En ik hou van keramiek die anders is. Dat ook. Ik hou van gekke dingen. Niets is onmogelijk is mijn motto. De mooiste bloemen worden altijd aan de rand van de afgrond geplukt.

Welke gevelstenen springen er op dit moment uit?
Een top 7 maken is niet makkelijk. Er is gewoon zoveel moois te verkrijgen en regelmatig komen er weer nieuwe stenen en innovaties bij. Maar op dit moment zijn dit mijn 7 favorieten:

1. De baksteen voor ambachtliefhebbers

Kast met bakstenen

Prachtige gevelsteen en een schitterende authentieke fabrikant. Deze manier van produceren kom je niet veel meer tegen. De stenen worden in een oude ringoven gestookt. Door de medewerkers handmatig in de oven gezet en er handmatig weer uitgehaald. Ook de kolen worden handmatig toegevoegd, hierdoor krijgen de gevelstenen een heel robuust en authentiek uiterlijk. Pure ambacht voor de echte baksteenliefhebber.

2. De frisse baksteen

Kast met gelige bakstenen

Dit is een vrij nieuwe gevelsteen in het assortiment. Ik vind hem heel mooi en fris in zijn kleurschakering. Daarnaast mengt deze fabrikant de gevelstenen fabrieksmatig in het productieproces waardoor dit op de bouwplaats niet meer hoeft. Dit scheelt qua verwerking voor de aannemer.

3. De ‘allemaal-goed’ gevelsteen

Kast met vakken met allerlei kleuren bakstenen

Mag ik een beetje valsspelen? Hier mag van mij namelijk de hele kast wel op de foto. Dit zijn allemaal Hilversums formaten, met een afmeting van 240x90x40. Deze gevelstenen zijn dus langer en slanker dan het standaard waalformaat van 210x100x50. Van een Hilversums formaat gaan zo’n 76 stuks in een m2, van een waalformaat ongeveer 75 stuks, afhankelijk van het metselverband en dikte van de stoot- en lintvoegen.

Ik vind het ontzettend mooi als deze gevelstenen stootvoegloos worden toegepast. Daarmee kun je een mooi lang lijnenspel in de gevel creëeren. Ik vind het een hele geschikte keuze voor een architect of aannemer die nét even iets anders wil, voor een betaalbare prijs. 


Een baksteen brengt een gebouw tot leven. Maakt -of breekt- het. Het bepaalt de uitstraling van een werk, zoals een jas dat voor mensen doet. Voor mij als liefhebber is een baksteen dus pure emotie. Veel meer dan een buitenschil. Keramiek leeft!

4. Kleur gevelsteen die nét even anders is

Verschillende kleuren bakstenen met gele tint

Ook een vrij nieuwe sortering. Ik vind hem vooral mooi door de unieke kleurschakering. Echt apart, net weer even anders dan het regulier verkrijgbare. Ja dat komt steeds terug he, dat ‘iets anders’? Ik vind het gewoon erg leuk om steeds weer onverwachte dingen te vinden. Dat je denkt ‘dat is gaaf’.

5. Structuren en typische randjes

Grijzige stenen in een kast
Lichte bakstenen in een kast
De originele wasserstrich. Zoals ze nog ouderwets worden gemaakt met een tafelpers. Naast de herkenbare originele structuur, de frisheid van de scherf en die typische randjes, vind ik ze ook gewoon heel mooi met een diepe kleur.

6. De zwarte gevelsteen

Donkergrijze of antraciete bakstenen in een kast

Deze gevelsteen is door en door zwart. Dat valt op. Maar ook het lange slanke formaat maakt het een pareltje: 290 x 90 x 40 mm. De steen is gemaakt van Westerwaldklei. Dit is kwalitatief de beste kleisoort die er is en neemt nagenoeg geen water of vuil op. Je kunt deze gevelsteen ook op verschillende manieren verwerken. Met de voorzijde 100 % naar voren, of met de voetzijde (achterzijde) deels in het zicht. Mocht je de achterzijde deels naar voren verwerken dan kun je ervoor kiezen om de achterzijde te bezanden of niet te bezanden.

Jaren geleden heeft Aberson deze gevelsteen voor het eerst verkocht. Sindsdien zijn er al vele woningen opgetrokken met dezelfde baksteen. Het mooie is dat ik kortgeleden de bewoners heb gesproken van het eerste project. Ze krijgen regelmatig mensen aan de deur die vragen naar hun gevelsteenkeuze. Nog steeds vertellen ze vol passie en trots hierover. Bij deze bewoners is ook het baksteenhart gaan kloppen. Dat wij daar als Aberson deel aan hadden, daar ben ik wel trots op.

7. De unieke kleur gevelsteen

Gele bakstenen in een houten kast

Ook een nieuwe gevelsteen. Deze kleur geel is vrij uniek en door de subtiele nuance, kun je hier een schitterend project mee realiseren. Een kleur die deze fabrikant nog niet in het assortiment had. En ik moet zeggen ze hebben 100% raak geschoten! Ik kijk er nu al naar uit om deze steen toe te gaan passen in een project.

Nog meer soorten bakstenen

Nog meer soorten bakstenen? Hebben we. Want dit waren er nog maar 7. We vertellen er graag meer over!
Het beste van Aberson.
De mooiste projecten, slimste producten en nieuwste innovaties maandelijks in je mailbox?

    close-link