Zwolle
Zwolle
Breda
Amsterdam
Roermond
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00 Gouwe 1, Zwolle
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00Oude Leijstraat 1 / hoek Tilburgseweg, Breda
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Zekeringstraat 32, Amsterdam
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Solvayweg 2, Roermond
Logo Aberson
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gevelstenen uit Bemmel. Pure ambacht.

Gevelstenen die nog traditioneel worden gemaakt, wie houdt er niet van? In Bemmel, onder de rook van Nijmegen, ligt deze parel van een steenfabriek van Wienerberger. Hier worden gevelstenen nog afgebakken in een traditionele vlamoven. 

Steenfabriek Bemmel ligt in de uiterwaarden van de Waal. Van rivierklei, soms wel duizenden jaren oud, worden hier gevelstenen gemaakt. Ambachtelijk, met een traditionele vlamoven.

Vlamoven in Bemmel
© Wienerberger

Wat is een vlamoven?

Een vlamoven bestaat uit 24 ovenkamers waarin de gevelstenen worden opgestapeld. De stenen in deze vlamoven staan dus stil. En dat terwijl meestal een stenenwagen langzaam door een oven rijdt. Zodra het vuur aan gaat, sluiten de enorme (bijna kluis)deuren van de oven. Daarna kruipt het vuur van kamer naar kamer, en woedt er vuur in ongeveer 12 kamers tegelijk. Zo worden de gevelstenen kamer voor kamer afgebakken. Na een x-aantal dagen zijn de gevelstenen afgekoeld en kunnen de deuren weer open.

Vuur in de vlamoven in Bemmel
© Wienerberger

Kleuren gevelstenen

Door deze manier van gevelstenen produceren, krijgen de stenen op natuurlijke manier hun kleurnuances. Zonder engobes. De kenmerkende kleuren van de wasserstrichs worden bepaald door de hitte van de oven. Daarbij maakt het ook nog uit of de stenen in een onder- of bovenpakket worden gebakken. Het pakket gevelstenen bovenin wordt heter. Warme lucht stijgt immers op. Daardoor wordt de kleur van deze gevelstenen intenser (of donkerder). Het onderpakket is juist minder warm. Dat maakt de kleur vaak lichter. Zo ontstaat er op een natuurlijke manier een bijzondere nuance. Ook worden er tijdens het bakproces – van bovenaf- handmatig kolen op het vuur gegooid. Dat zorgt voor de kenmerkende kolensintering en een lichte vervorming van de steen.

Magistrada uit Bemmel

Uit Bemmel komen vrijwel allemaal vlamovenproducten. De serie Magistrada van Wienerberger is zo’n typische lijn uit Bemmel. In deze serie gevelstenen zie je het ambachtelijke proces duidelijk terug. De kolensintering, de lichte vervormingen en de ruwe randen. Een ambachtelijke wasserstrich, die juist veel wordt gebruikt voor high-end woningbouw, stadse woningen en luxe utiliteitsbouw. Maar komt ook goed tot zijn recht op juist hele karakteristieke plekken.

Bij Aberson zijn we nogal onder de indruk van de langformaat gevelsteen uit de Magistrada serie. Deze vind je dan ook terug in onze collectie Aberlongue, met daarin langformaat gevelstenen uit Europa. Maar Magistrada is ook verkrijgbaar in waal- en vechtformaat. Ook daarmee is het heel goed lange lijnen creëren in een keramische gevel, daarvoor gaven we laatst al deze tip.

Goed advies over gevelstenen? We vertellen er graag meer over!

bekijk ook:

Langformaten uit heel Europa. Je vindt ze in onze collectie Aberlongue.

Bij de originele manier van het maken van een wasserstrich draait alles om water. 

Waarom steenstrips steeds populairder worden op de bouw? Vijf goede redenenen.

Het beste van Aberson.
De mooiste projecten, slimste producten en nieuwste innovaties maandelijks in je mailbox?

    close-link