Zwolle
Zwolle
Breda
Amsterdam
Roermond
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00 Gouwe 1, Zwolle
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00Oude Leijstraat 1 / hoek Tilburgseweg, Breda
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Zekeringstraat 32, Amsterdam
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Solvayweg 2, Roermond
Logo Aberson
Search
Close this search box.
Ecodorp Zuiderveld Nijmegen - Van idealen naar circulaire realiteit - gezamenlijke ecologische tuin web

Projectgegevens

Project

Ecodorp Nijmegen

Opdrachtgever

Architect

Aannemer

Product

Fotografie

Share

Ecodorp Zuiderveld | Nijmegen

Duurzaam, circulair, vergroening, participatief én sociaal wonen. De duurzame leefgemeenschap Ecodorp Zuiderveld Nijmegen is gerealiseerd binnen een nieuwbouwwijk, iedereen voelt de trots en het functioneert zoals bedoeld.

Circulair bouwen als rode draad

Het project Ecodorp Zuiderveld Nijmegen is gebouwd met de idealen van de woongroep CVEG (Coöperatieve Vereniging Ecodorpen Gelderland) als uitgangspunt: samen leven en de ecologische footprint zo klein mogelijk houden. Dit heeft geleid tot 3 schuurvolumes die in totaal ruimte bieden aan 46 huishoudens. Inclusief een gezamenlijk gemeenschapshuis met keuken, slaapkamers voor logees, meditatieruimte, rolstoeltoegankelijke ruimtes en een grote gezamenlijke tuin met gedeelde schuur. Én de toepassing van veel circulariteits- en duurzaamheidsmaatregelen. Daarmee is circulair bouwen van begin tot eind de rode draad geweest en met succes.

Sociaal wonen in een circulaire woning

Met de wooneisen die er lagen is het standaard concept BasisWonen voor de rijwoningen en NieuwePortiek van Trebbe voor de appartementen als basis gebruikt. Door het plan rationeel en efficiënt op te bouwen bleef er een serieus budget over. Dit budget is ingezet om het plan op te plussen met de wensen en ambities van woongroep CVEG. Voor de bakstenen zijn er restpartijen die bij de fabriek blijven staan gebruikt. Het is een mix geworden van vijf verschillende restpartijen die anders in de container zouden belanden. Zo is er op elk onderdeel gekeken of er een circulair alternatief te vinden was. In Uitgelicht vertellen Rudi Koster, Hoogte 2 architechten, en Rudi Koster, Trebbe Wonen, hoe er door het hele project Ecodorp Zuiderveld Nijmegen heen circulaire alternatieven gezocht en gevonden zijn. 

Lees het hele interview hier.

Ook een project waarin circulair bouwen centraal staat? Wij denken graag met u mee.

Het beste van Aberson.
De mooiste projecten, slimste producten en nieuwste innovaties maandelijks in je mailbox?

    close-link