Zwolle
Zwolle
Breda
Amsterdam
Roermond
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00 Gouwe 1, Zwolle
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00Oude Leijstraat 1 / hoek Tilburgseweg, Breda
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Zekeringstraat 32, Amsterdam
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Solvayweg 2, Roermond
Logo Aberson
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Argeton tegels bij Keramus met aan twee kanten gebouwen en een steeg ertussen met op de achtergrond een watertoren

Projectgegevens

ProjectKeramus, Utrecht
ArchitectJillis Kinkel
AannemerJan Snel uit Montfoort
MontageEskra Bouw
ProductArgeton
OpdrachtgeverST Vastgoed
FotografieWalter Frisart FOTOwerk

Bijzonder Argeton: Keramus in Utrecht

Hoe een supermodern product het nu met de geschiedenis verbindt

In tien maanden tijd is aan de Vaartsche Rijn in Utrecht wooncomplex Keramus gebouwd met modulaire prefab units van Jan Snel. De gevel van Argeton is naar eigen ontwerp van de architect. Sinds augustus 2018 is er plek voor 232 studenten en vijf creatieve bedrijven.

Dat deze methode van bouwen ook hand in hand kan gaan met architectuur en oog voor schoonheid, zien we aan het ontwerp van de Utrechtse architect Jillis Kinkel. Dat verwijst zowel naar het industriële verleden als naar de toekomst van de locatie en de verbinding met de buurt. Jillis Kinkel ontwierp voor de gevel van Keramus zijn eigen Argeton tegels. De moderne keramische gevelbekleding Argeton refereert aan de tegelfabriek Westraven die op die plek stond.

Jillis Kinkel: “De Vaartsche Rijn was rond 1930 een belangrijke handelsroute met twaalf keramiekfabrieken waaronder faïence- en tegelfabriek Westraven die tot 1986 op de bouwlocatie stond. Bij Westraven werden siertegels en bouwkeramiek vervaardigd. Rond 1930 had elk Hollands gezin wel een tegeltje van Westraven in huis. Bijvoorbeeld oude Hollandse kinderspelletjes, schepen, spreuken, portiek-, lambrisering- en plinttegels. Ik woon in een huis uit 1904 aan de Vecht in Utrecht en daar zitten tegeltjes van Westraven in verwerkt.”

Twee bruine gebouwen met daartussen een pad met uitzicht op een toren

Twee mallen
“Door Westraven kwam ik op het idee de gevel in keramische tegels op te trekken. Daarbij zocht ik een moderne variant op de tegels die door Westraven gemaakt werden. Westraven heeft een reliëf beroepentegelreeks gemaakt. Op Marktplaats kocht ik de tegel met een afbeelding van de architect die een bouwplaatsinspectie uitvoert. Deze tegel bracht me op het idee de moderne tegel ook reliëf te geven, wat de platte utilitaire uitstraling van keramiek doorbreekt. Samen met GarantieGevels en Aberson ontwikkelden we twee mallen voor Argeton met een rilprofiel. Doordat de geglazuurde keramische tegels van Argeton ook ondersteboven te bevestigen zijn, gaven twee mallen vier verschillende aanzichten van tegels.” Dat hij zelf die mallen heeft kunnen maken en daarbij alle ondersteuning kreeg, “dat is nieuw en uniek”.

“Dit idee werd ook door de Welstandscommissie heel goed ontvangen. Het is een sterk verhaal. Historie en gelijk heel nieuw. Jillis Kinkel is heel blij met het resultaat. “Het is echt heel mooi geworden. Vooral ook door het reliëf dat erin zit, en ik ben ook heel blij dat de investeerder het aandurfde. Niet iedereen staat daarvoor open.”

Aberson Argeton Keramus Utrecht Gevelsystemen

Betrouwbare partner
Gert Roubos van GarantieGevels was opdrachtgever voor de gevel. “Ik kende Aberson via mijn oude werkgever. Ik bracht de partijen bij elkaar. Aberson is een betrouwbare partner. En het bedrijf weet ook hoe wij in de wedstrijd staan.” Gert Roubos vindt het een schitterend project geworden. “Ik weet wel wie ik erbij haal. Ons bedrijf kijkt wat de beste geveloplossing is. Dat hoeven geen stenen of tegels te zijn. Dat kan bijvoorbeeld ook glas zijn. In dit geval was Argeton was de beste en mooiste oplossing.”

Het beste van Aberson.
De mooiste projecten, slimste producten en nieuwste innovaties maandelijks in je mailbox?

    close-link