Zwolle
Zwolle
Breda
Amsterdam
Roermond
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00 Gouwe 1, Zwolle
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00Oude Leijstraat 1 / hoek Tilburgseweg, Breda
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Zekeringstraat 32, Amsterdam
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Solvayweg 2, Roermond
Logo Aberson
Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Loskade. Een inmiddels veelbeschreven pop-up wijk op het voormalige Suikerfabriekterrein in Groningen. Niet zomaar pop-up, want zoals Van Wijnen het zelf zegt: ‘hier experimenteren we met de circulaire wijk van overmorgen’. Op het terrein kan tot 2030 experimenteel worden gebouwd en gewoond.

Als je door wijk loopt, lijkt de Loskade een redelijk traditionele woonwijk. Maar het tegendeel is waar. Alle 46 woningen zijn gebouwd met innovatieve, duurzame en circulaire producten. Over een tiental jaren kan de hele wijk dus weer worden gedemonteerd en elders opnieuw worden opgebouwd. 

Bord met uitleg over circulair bouwen en leven op de Loskade in het gras van het pleintje

Levend laboratorium - Loskade

‘In feite is De Loskade een levend laboratorium, vertelt Jurgen Meijerink, hoofd Productontwikkeling bij Van Wijnen. ‘We werken enerzijds doorlopend aan het concept ‘Fijn wonen’. Hierin streven we naar mooi én betaalbaar wonen. Tegelijkertijd is de Loskade een belangrijke living lab om nieuwe innovatieve en duurzame producten te kunnen testen. De oorsprong van Fijn Wonen ligt zo’n 6 jaar geleden en we zijn nog lang niet klaar. De Loskade is een logische stap in onze productstrategie van Fijn Wonen.’ 

Meer duurzaamheid, minder belasting van de aarde

Hij vervolgt: ‘We geloven namelijk dat we toe moeten naar producten die die de aarde niet belasten. Duurzame producten die we langer kunnen gebruiken. We zijn dan ook doorlopend bezig met het ontwikkelen van producten die hierin voorop lopen. Die innovatieve producten testen we op de Loskade. Circulariteit is onderdeel van de nieuwe standaard geworden.’ Dat zie je ook terug in de ambitieuze doelstellingen: Van Wijnen wil in 2025 afvalvrij bouwen en in 2030 zelfs CO2-neutraal.

Vooraanzicht van het pleintje van de Loskade in Groningen

Samen innoveren

Het bouwen van 46 prototypes bouwen gaat niet vanzelf. ‘Daarom haakten we creatieve en vooruitstrevende bedrijven aan die hier ook actief mee bezig zijn. Samen met onze partners testen we op de Loskade of producten werken zoals we ze voor ogen hebben.’ Dat aanhaken deed Aberson al in een vroeg stadium. Jan Keizer van Aberson: ‘We zijn bij Aberson volop bezig met circulariteit en duurzaamheid. Als Van Wijnen dan met zo’n bijzonder experiment start, dan stap je natuurlijk in. Toen de Loskade van concept naar materialisatie ging, konden we meedenken over de uitvoering.’

Dakpannen van PV-panelen

Uiteindelijk stelde Aberson een aantal innovatieve producten voor die toegepast zijn op de Loskade. Twee woningen kregen de innovatieve Solar Hantile, een PV-paneel met het uiterlijk van een dakpan. En daarnaast werden er gevels voorzien van steenstrips. ‘Natuurlijk zijn we ook bij Aberson steeds verder aan het ontwikkelen. Slimmere producten, natuurlijker of gewaagder. Zónder dat het afdoet aan esthetiek. Dat maakt dit tot een mooi iets’, zegt Jan.

100 jaar terug

Dit is niet voor het eerst dat Aberson en Van Wijnen samenwerken. ‘We grappen altijd dat we al 100 jaar terug gaan, Van Wijnen en Aberson’, zegt Jurgen. ‘Maar inderdaad, we werken al heel lang samen.’ Jan: ‘Het mooie vind ik dat Van Wijnen bouwt vanuit de levensbehoeften van mensen: goed wonen en leven. Dat is echt anders dan in kubieke meters denken.’ Alles met het oog op CO2 en het ontzien van het milieu. Maar ook op wachttijden, faalkosten en het optimaal inzetten van mens en middelen. Na 15 dagen doe je de voordeur open en kun je naar binnen. Dat is gewoon de toekomst.’

Leuk nieuws! Het dak dat Aberson leverde, met dakpannen van PV-panelen (Solar Hantile), is genomineerd voor het Dak van Het Jaar 2019. De uitreiking is op 20 maart 2020.

Het beste van Aberson.
De mooiste projecten, slimste producten en nieuwste innovaties maandelijks in je mailbox?

    close-link