Zwolle
Zwolle
Breda
Amsterdam
Roermond
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00 Gouwe 1, Zwolle
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00Oude Leijstraat 1 / hoek Tilburgseweg, Breda
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Zekeringstraat 32, Amsterdam
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Solvayweg 2, Roermond
Logo Aberson
Search
Close this search box.
Gebouw met lichte stenen tegen een blauwe lucht

Projectgegevens

ProjectHoornbeeck College Goes
ArchitectVan den Berg Architecten
AannemerBreda Bouw
ProductenClickBrick en Duecopanel
OpdrachtgeverStichting voor Onderwijs op Reformatorische Grondslag (SORG)
FotografieWalter Frisart FOTOwerk
Hoornbeeck College in Goes

'Oud en nieuw mooi verbonden'

Het Hoornbeeck College in Goes is flink uitgebreid. Deze locatie voor reformatorisch beroepsonderwijs is maar liefst twee keer zo groot geworden. Bij de bouw is ons gevelsysteem ClickBrick gebruikt. Architect Dick van de Merwe: “Ik ben fan vanaf het begin. Een heel mooi product met een prachtige uitstraling. ClickBrick laat zien dat een gevel niet per se massief hoeft te zijn.” “Het eindresultaat mag er zijn”, zegt Chris van de Lindeloof van aannemer Breda Bouw. “Bijzonder fraai omdat je geen voegen hebt. En ClickBrick is 100% herbruikbaar.”

Architect Van de Merwe is tevreden met het resultaat. “De nieuwbouw sluit goed aan op het oude pand en het geheel heeft een hart en een eigen gezicht.” Het hart is de nieuwe entree met de nieuwe aula. Die vormt het knooppunt tussen het oude en nieuwe deel. “Wat ik heel leuk vind is dat een goedkoper alternatief; lichtkoepels in plaats van een glazen kap in het dak van de aula, achteraf een mooier resultaat bleek te geven dan ik had gedacht. Het duurst is niet altijd het beste.” De oude aula wordt nu gebruikt voor muzieklessen. “Dat kon mooi, want die ruimte heeft dubbele hoogte”, legt Dick van de Merwe uit. Een mooie kans voor het college was dat twee buurhuizen tegelijk te koop kwamen, en de eigenaar van de derde ook overstag zodat die kavels er ook bij getrokken konden worden. “Zo konden we ook een nieuw gezicht naar de straat maken.”

Duurzame steen

Van binnen zie je geen verschil eigenlijk of je in het oude of het nieuwe deel bent, omdat alles in hetzelfde wit is gestuukt. Van buiten zie je dat wel. Daar zie je het gebruik van ClickBrick. “Vroeger had baksteenmetselwerk heel veel functies in één, legt Dick van de Merwe uit. Sinds de spouwmuur is het binnenblad dragend geworden, is er spouwisolatie als winterjas en is het buitenblad regenjas geworden en is dat dus eigenlijk alleen nog een soort decor. ClickBrick laat dat eerlijk zien.”

Bij dit project staat duurzaamheid hoog in het vaandel. “Daarom is ook voor ClickBrick gekozen, een duurzame steen die altijd weer kan worden hergebruikt.” Deze steen wordt niet traditioneel gemetseld, maar gemonteerd met een koudstapelsysteem. Kleine stalen strips houden de steen op zijn plaats.

Net Lego

Voor aannemer Breda Bouw was het werken met ClickBrick een première. Chris van de Lindeloof: ”Maar de onderaannemer was er wel mee bekend. In het voortraject zijn we enorm geholpen door medewerkers van ClickBrick en Aberson. Zij hebben helemaal uitgepuzzeld wat wij nodig hadden. Welke gewone stenen en welke specifieke stenen bijvoorbeeld voor bij een raam of in een hoek. Het is een bijzondere techniek, maar als je er mee bezig bent is het net Lego. Een metselaar of zelfs een timmerman, die een paar uur goed meekijkt, kan het. En, als het gebouw ooit gesloopt wordt, dan kun je het steentje voor steentje afstapelen. Er zit geen mortel aan of iets, dus goed schoonmaken en daarna kun je ze opnieuw gebruiken.”

Meer weten over dit project?

Het beste van Aberson.
De mooiste projecten, slimste producten en nieuwste innovaties maandelijks in je mailbox?

    close-link