Zwolle
Zwolle
Breda
Amsterdam
Roermond
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00 Gouwe 1, Zwolle
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00Oude Leijstraat 1 / hoek Tilburgseweg, Breda
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Zekeringstraat 32, Amsterdam
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Solvayweg 2, Roermond
Logo Aberson
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bakstenen of steenstrips? Nederland is van oorsprong echt een land van de bakstenen. Logisch ook, iets anders was er vroeger niet. En nog steeds houden we veel van traditioneel metselwerk. Wij ook! De eindgebruiker is er blij mee en het is nog steeds het meest toegepaste en onderhoudsarme product. Toch merken we een groeiende vraag naar alternatieven voor baksteen. Zo zien we bijvoorbeeld een sterke stijging in de vraag naar steenstrips. Hoe dat kan?

Traditioneel metselwerk is en blijft immens populair onder architecten en aannemers. Bijzondere structuren of bewerkingen, er is altijd wel een prachtexemplaar te vinden. Met verrassende metselverbanden levert dat een waanzinnig mooi ambachtelijk resultaat. Tegelijkertijd zien we een opwaartse trend in nieuwe keramische systemen en toepassingen. Zoals steenstrips bijvoorbeeld.

Wanneer voor steenstrips kiezen?

Steeds meer wordt er gekeken naar alternatieve manieren van bouwen. De markt verandert. Door regelgeving, door woningnood, doordat er meer behoefte is aan bewust bouwen. Omdat het sneller moet, efficiënter of bewuster. Bouwen met steenstrips is een andere manier van bouwen. Maar in welke situaties kies je bijvoorbeeld voor steenstrips in plaats van traditioneel metselwerk?

1. Steenstrips als perfecte imitatie van baksteen

In sommige gevallen wil je graag met baksteen werken, maar kan het gewoon niet. Bijvoorbeeld omdat er licht gebouwd moet worden. Een steenstrip is lichter dan een baksteen, afhankelijk van de dikte van de steenstrip kan dat zomaar een derde schelen. Het goede nieuws is dat je met steenstrips de uitstraling van een gemetselde gevel volledig kunt nabootsen. Genoeg voorbeelden waarbij het verschil zelfs door een kenner niet is te zien. 

Kies een baksteen die in het plaatje past en laat deze in strips zagen. Of laat ze meteen in de juiste kleur op maat maken, dat scheelt snij-afval en is dus minder belastend voor het milieu. Bovendien hebben steenstrips het voordeel dat je flexibel bent in metselverbanden en kun je, met verschillende diktes, zelfs steenstrips laten uitsteken. Kortom: dichterbij een gevel met metselwerk komt het niet.

2. Steenstrips als probleemoplosser

Als er wél gemetseld kan worden, maar er op bepaalde stukken uitdagingen zijn. Dan kan traditioneel metselwerk goed worden afgewisseld met steenstrips. Eenmaal de juiste steen gevonden? Dan kan deze steen vaak in strips worden gezaagd. Maar er is nog een mogelijkheid. Een aantal fabrieken biedt dezelfde steen namelijk ook aan in de vorm van steenstrips. Die worden vervolgens in één gang gemaakt, met bijpassende hoeken. Identiek en onherkenbaar als lookalike van de metselsteen. Het resultaat? Toch een gevel met een uitstraling van metselwerk.

3. Steentrips als het juist níet op baksteen moet lijken

Dat klinkt vreemd gezien wat we hierboven schreven. Maar het kan ook helemaal anders.
Wanneer je bijvoorbeeld wél een keramische gevel wilt, maar een andere uitstraling. Ook dan zijn steenstrips een goede toepassing. Steenstrips zijn er namelijk in elke kleur, lengte en dikte. Dus ook – we denken even extreem- een spierwit langformaat van 60 centimeter. En bestaat het niet, dan kun je met een nieuwe printtechniek elke denkbare steenstrip alsnog op maat laten maken. Met een hele eigen uitstraling.

4. Steenstrips met prefab: voor snel bouwen

Een laatste veelgenoemd voordeel van steenstrips is de tijdswinst. Vooral in tijd van woningnood moet er sneller en goedkoper worden gebouwd. Denk dan aan de productie van prefabelementen die door de timmerfabriek worden afgewerkt met steenstrips. In een fabriekshal is er uiteraard geen tijdsverlies door vorst of sneeuw. Ook beperkt het eventuele faalkosten, omdat problemen al in de fabriek worden gesignaleerd en opgelost. Een interessante ontwikkeling is trouwens het robotiseren van het plakproces. Robots beplakken de elementen dan nauwkeurig met strips.

Steenstrips voor circulair bouwen?

Nee, steenstrips zelf zijn niet circulair. Ze zijn na het verlijmen immers niet meer los te halen. En toch zijn er voorbeelden waarbij steenstrips circulair toegepast worden. Kijk bijvoorbeeld naar de Loskade in Groningen, waar wordt geëxperimenteerd met pop-up woningen. De gevels met steenstrips zijn volledig prefab gemaakt. En de totale gevel is later weer te demonteren om de woning opnieuw elders op te kunnen bouwen. Dus hoewel steenstrips zelf niet circulair zijn, passen steenstrips in een toepassing als deze wél in het circulaire gedachtengoed.   

Ook zijn er nieuwe systemen waarbij de steenstrips niet meer worden verlijmd maar vastgeklikt. Ons nieuwe systeem A-Brick is daar een goed voorbeeld van. In dit gevelsysteem worden de steenstrips in een achterconstructie geklikt. En zijn ze ook weer te demonteren. Dan kun je dus wél circulair bouwen met steenstrips.

We think brick

Of eigenlijk moeten we zeggen keramiek. Want ons hart klopt sneller van een mooie baksteen. Maar ook van innovatieve producten die het bouwen van gevels slimmer, bewuster en efficiënter maakt. Keramische steenstrips zijn daar een geweldige uiting van!

 

Meer weten over steenstrips? We raken er niet over uitgepraat.

Ook interessant:

Het beste van Aberson.
De mooiste projecten, slimste producten en nieuwste innovaties maandelijks in je mailbox?

    close-link