Of het nu van baksteen is, een gevelsysteem of met steenstrip: soms kom je een gevel tegen waar je keramische hart gewoon een sprongetje van maakt. Voor onze collega – en specialist in steenstrips – Gerard Hobo is dat Moore in Breda. ‘Het is een prachtgebouw met schitterende details.’ Gerard vertelt waarom deze steenstrip hier gewoon thuishoort.
Het kantoorpand aan de A16 bij Breda schittert (letterlijk) in de zon. De combinatie van een steenstrip met andere materialen maken het direct tot een opvallende verschijning. Collega Gerard Hobo, al 14 jaar bij Aberson, pikt dit gebouw eruit als een parel met keramische steenstrips in de hoofdrol. Gerard: “Als je naar het ontwerp kijkt, is het een vrij strak gebouw. Tegelijkertijd maakt de vormgeving het ook heel uitdagend. Er zit veel verfijning in.”
De architect wilde ‘anders bouwen’ en koos voor een betoncasco met een isolatiesysteem en daarop een keramische steenstrip op de buitengevel. Gerard: “Voor de architect was het een nieuwe manier van bouwen, waarbij snelheid en kostenbewust bouwen belangrijk was. Als specialistisch bouwteam van architect, aannemer, Sto (voor het gevelisolatiesysteem), de verwerker en Aberson (voor de keramische steenstrip) realiseer je dat samen.”
“We wilden een zwevend volume creëren met een ranke uitstraling. Door te werken met zo’n dunne steenstrip, konden de penanten hun slanke werking krijgen.”
- Ernest Pieters, RIENKS Architects
Bijvoorbeeld het overstek van de buitengevel met een plafondafwerking van strips. “Natuurlijk, als je er een baksteen in wilt metselen dan kan dat. Maar met keramische steenstrips gaat dat snel en het resultaat is heel strak.”
Een ander voorbeeld van een mooi detail dat goed tot uiting komt door de steenstrips, zijn volgens Gerard de penanten. “Die zie je hier naast de raamkozijnen. Allemaal schuin, zoals lamellen. Het zijn speciale hoeken, niet haaks. Met EPS bracht Sto de vorm aan op de vlakke binnenwanden, waarna je dus de strips erop zet.”
In dit voorbeeld zie je een hoek met steenstrips. Hier is gekozen om de strips door te laten lopen. Een andere manier is om speciale hoekstrippen te laten maken of de strips in verstek te zaken en te lijmen. Gerard: “Voor deze buitengevel hoefden er geen speciale hoekstrippen te worden gemaakt, dat staat hier heel mooi en het is ook meteen kostenbesparend.”
De architect koos voor deze steenstrip ten eerste vanwege de esthetiek. Gerard: “Het lijkt op een baksteen en dat was de bedoeling. Deze strip past bovendien goed bij de andere gevelbekleding. Gerard: “Ik vind het persoonlijk heel mooi, de combinatie die de architect koos voor dit design. Dat brons-achtige. Heel stijlvol.”
Om het gevoel van een buitengevel met baksteen na te bootsen, kregen de keramische steenstrips een voeg. Gerard: “Sto stemt dat helemaal af op het isolatiesysteem. Zij geven ook garanties op het systeem, vandaar. Dat is heel prettig voor een opdrachtgever, omdat het hen ontzorgt. De rol van Aberson is om de juiste keramische steenstrip aan te dragen voor het systeem.”
Een ander -niet onbelangrijk- punt is dat Gerard de keuze voor steenstrips goed vindt passen in het actuele CO2-vraagstuk: “We moeten met z’n allen ervoor zorgen dat we de CO2-uitstoot terugdringen. Dit is een mooie stap: je hebt namelijk minder materiaal nodig bij een steenstrip. Baksteen is natuurlijk dikker. Er is minder energie nodig bij het afbakken en minder transport, wat ook CO2 uitspaart. Alle beetjes helpen.”
Het gebouw staat op palen en heeft eronder een parkeervoorziening. Gerard: “Dat betekent ook dat het gewicht van de keramische gevel belangrijk was. We zeggen wel eens: “Hoe lichter je bovenbouw, hoe minder je in de grond hoeft te stoppen.” Door de steenstrips, een lichtere vorm van keramische gevelbekleding, kon de opbouw van de fundering dus ook lichter zijn.
Zowel qua vorm als praktische toepassing, vindt Gerard dit project een parel: “In dit ontwerp zat gewoon veel uitdaging, dat maakt mijn werk zo leuk. De keuze voor de hoekafwerking, de kleurkeuze, de schuine penanten, de onderkant van het plafond… De architect heeft heel vrij kunnen ontwerpen. Ik vind het mooi hoe de keuze voor anders bouwen zo goed uitpakt, op alle gebieden. “Het is gewoon een prachtontwerp. Heel sjiek.”
bekijk ook:
Bij de originele manier van het maken van een wasserstrich draait alles om water.
De mooiste langformaten uit heel Europa. Je vindt ze in onze collectie Aberlongue.
Waarom steenstrips steeds populairder worden op de bouw? Vijf goede redenenen.
Gouwe 1
8032 CA Zwolle
088 – 118 57 00
info@aberson.nl
Aberson is dé keramisch specialist in gevels en daken.
© Copyright – Aberson – Privacyverklaring, disclaimer & leveringsvoorwaarden | Gevelstenen Breda | Gevelstenen Zwolle | Gevelstenen Amsterdam | Gevelstenen Roermond | Veelgestelde vragen | Baksteencalculator | Keramische gevelsystemen | Gevelstenen
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u hiermee instemt.