Zwolle
Zwolle
Breda
Amsterdam
Roermond
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00 Gouwe 1, Zwolle
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00Oude Leijstraat 1 / hoek Tilburgseweg, Breda
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Zekeringstraat 32, Amsterdam
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Solvayweg 2, Roermond
Logo Aberson
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Steenstrips in Breda. 'Schitterende details'

Favoriet van collega Gerard Hobo

Of het nu van baksteen is, een gevelsysteem of met steenstrip: soms kom je een gevel tegen waar je keramische hart gewoon een sprongetje van maakt. Voor onze collega – en specialist in steenstrips – Gerard Hobo is dat Moore in Breda. ‘Het is een prachtgebouw met schitterende details.’ Gerard vertelt waarom deze steenstrip hier gewoon thuishoort.

Het kantoorpand aan de A16 bij Breda schittert (letterlijk) in de zon. De combinatie van een steenstrip met andere materialen maken het direct tot een opvallende verschijning. Collega Gerard Hobo, al 14 jaar bij Aberson, pikt dit gebouw eruit als een parel met keramische steenstrips in de hoofdrol. Gerard: “Als je naar het ontwerp kijkt, is het een vrij strak gebouw. Tegelijkertijd maakt de vormgeving het ook heel uitdagend. Er zit veel verfijning in.”

Moore in Breda staat op palen, lichter bouwen met een steenstrip
Gerard Hobo | Steenstripspecialist

Moore Breda

Architecten
Uitvoering
Producten
Gevelisolatiesysteem

Sto

Uitvoering gevel

Steenstrip als keramische gevelbekleding

De architect wilde ‘anders bouwen’ en koos voor een betoncasco met een isolatiesysteem en daarop een keramische steenstrip op de buitengevel. Gerard: “Voor de architect was het een nieuwe manier van bouwen, waarbij snelheid en kostenbewust bouwen belangrijk was. Als specialistisch bouwteam van architect, aannemer, Sto (voor het gevelisolatiesysteem), de verwerker en Aberson (voor de keramische steenstrip) realiseer je dat samen.”

“We wilden een zwevend volume creëren met een ranke uitstraling. Door te werken met zo’n dunne steenstrip, konden de penanten hun slanke werking krijgen.”

Overzicht van het hele gebouw met keramische gevelbekleding

Fijne details met strips

De vormgeving van het gebouw heeft veel hoeken en vormen. Gerard: “Precies daarom leent dit ontwerp zich goed voor een gevel met gevelisolatie en een keramische steenstrip. De achterconstructie van EPS kun je namelijk heel mooi vormen. Daardoor heb je veel minder arbeid en stelwerk dan als je traditioneel zou bouwen. En het geeft de architect echt veel ruimte om buiten de lijntjes te kleuren.”
Overstek met keramische steenstrip

Bijvoorbeeld het overstek van de buitengevel met een plafondafwerking van strips. “Natuurlijk, als je er een baksteen in wilt metselen dan kan dat. Maar met keramische steenstrips gaat dat snel en het resultaat is heel strak.”

Penanten zijn te maken met steenstrips

Een ander voorbeeld van een mooi detail dat goed tot uiting komt door de steenstrips, zijn volgens Gerard de penanten. “Die zie je hier naast de raamkozijnen. Allemaal schuin, zoals lamellen. Het zijn speciale hoeken, niet haaks. Met EPS bracht Sto de vorm aan op de vlakke binnenwanden, waarna je dus de strips erop zet.”

Met een steenstrip kun je goed afwijkende hoeken maken zoals bij deze penanten

Steenstrip hoek

In dit voorbeeld zie je een hoek met steenstrips. Hier is gekozen om de strips door te laten lopen. Een andere manier is om speciale hoekstrippen te laten maken of de strips in verstek te zaken en te lijmen. Gerard: “Voor deze buitengevel hoefden er geen speciale hoekstrippen te worden gemaakt, dat staat hier heel mooi en het is ook meteen kostenbesparend.”

 

Hoekoplossing met steentrip buitengevel

Waarom deze steenstrip?

De architect koos voor deze steenstrip ten eerste vanwege de esthetiek. Gerard: “Het lijkt op een baksteen en dat was de bedoeling. Deze strip past bovendien goed bij de andere gevelbekleding. Gerard: “Ik vind het persoonlijk heel mooi, de combinatie die de architect koos voor dit design. Dat brons-achtige. Heel stijlvol.”

Hoek van een gebouw met een lichte keramische gevel
Een andere belangrijke reden was de wateropname. Die is bij deze specifieke keramische steenstrip bijzonder laag. Gerard legt uit: “Het pand staat vrij dicht naast de snelweg. Vaak zie je dat panden op zo’n plek snel smoezelig worden. Wij adviseren daarom altijd een steenstrip met een hele lage wateropname. Daardoor blijft de buitengevel langer mooi, ondanks vocht en vuil. Deze steenstrip werd trouwens gemaakt door een fabriek die van origine tegels maken. Zo heb je ook de kwaliteit van een keramische tegel, zoals je die kent van wand- en vloertegels.”
Gebouw met steenstrip langs de snelweg

Voeg steenstrip

Om het gevoel van een buitengevel met baksteen na te bootsen, kregen de keramische steenstrips een voeg. Gerard: “Sto stemt dat helemaal af op het isolatiesysteem. Zij geven ook garanties op het systeem, vandaar. Dat is heel prettig voor een opdrachtgever, omdat het hen ontzorgt. De rol van Aberson is om de juiste keramische steenstrip aan te dragen voor het systeem.”

Steenstrip voor duurzaam bouwen

Een ander -niet onbelangrijk- punt is dat Gerard de keuze voor steenstrips goed vindt passen in het actuele CO2-vraagstuk: “We moeten met z’n allen ervoor zorgen dat we de CO2-uitstoot terugdringen. Dit is een mooie stap: je hebt namelijk minder materiaal nodig bij een steenstrip. Baksteen is natuurlijk dikker. Er is minder energie nodig bij het afbakken en minder transport, wat ook CO2 uitspaart. Alle beetjes helpen.”

Moore in Breda met een lichte strip

Minder gewicht met een steenstrip

Het gebouw staat op palen en heeft eronder een parkeervoorziening. Gerard: “Dat betekent ook dat het gewicht van de keramische gevel belangrijk was. We zeggen wel eens: “Hoe lichter je bovenbouw, hoe minder je in de grond hoeft te stoppen.” Door de steenstrips, een lichtere vorm van keramische gevelbekleding, kon de opbouw van de fundering dus ook lichter zijn.

Steenstrip is er een lichtere constructie nodig

Prachtontwerp

Zowel qua vorm als praktische toepassing, vindt Gerard dit project een parel: “In dit ontwerp zat gewoon veel uitdaging, dat maakt mijn werk zo leuk. De keuze voor de hoekafwerking, de kleurkeuze, de schuine penanten, de onderkant van het plafond… De architect heeft heel vrij kunnen ontwerpen. Ik vind het mooi hoe de keuze voor anders bouwen zo goed uitpakt, op alle gebieden. “Het is gewoon een prachtontwerp. Heel sjiek.”

Zijkant van de penanten met steenstrips op de buitengevel

Met ons sparren over je ideeën voor een gevel met steenstrips? 

bekijk ook:

Bij de originele manier van het maken van een wasserstrich draait alles om water. 

De mooiste langformaten uit heel Europa. Je vindt ze in onze collectie Aberlongue.

Waarom steenstrips steeds populairder worden op de bouw? Vijf goede redenenen.

Het beste van Aberson.
De mooiste projecten, slimste producten en nieuwste innovaties maandelijks in je mailbox?

    close-link