Zwolle
Zwolle
Breda
Amsterdam
Roermond
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00 Gouwe 1, Zwolle
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00Oude Leijstraat 1 / hoek Tilburgseweg, Breda
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Zekeringstraat 32, Amsterdam
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Solvayweg 2, Roermond
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Monument eren met duurzame en circulaire geveloplossingen

UI­TGELICHT! Gemeentehuis Renswoude met A-Brick

Gemeente Renswoude is een iconisch en volledig duurzaam gebouwd gemeentehuis rijker. Met inspanning van alle betrokken partijen is er zowel letterlijk als figuurlijk een groen gemeentehuis gerealiseerd, met behoud van het monumentale pand. Bart Kellerhuis, architect bij Zecc Architecten: “Het A-Brick gevelsysteem kwam hiervoor als snel op de radar. Dat daarbij de A-Brick ook nog geglazuurd is met een circulaire laag uit restproducten van glasrecycling en huisvuil, maakt het verhaal compleet.”

Bart Kellerhuis - Zecc Architecten
Bart Kellerhuis | Zecc Architecten

De oude situatie van het gemeentehuis Renswoude was een soort van lappendeken. Het monumentale gedeelte is in de loop der jaren uitgebreid met een tijdelijk lokaal, dat uiteindelijk jaren als raadszaal heeft gediend. En zo is er door de jaren heen steeds een extra onderdeel bijgebouwd. Daarnaast was er sprake van een onveilige situatie door de parkeergelegenheid aan de voorzijde van het gebouw. Reden genoeg om het totale gebouw eens goed onder handen te nemen.

Groene keuzes als rode draad

Bart: “Het gemeentehuis heeft een prachtig groen voorgebied, zowel op het eigen terrein als het park aan de overzijde van de weg. Echt een unieke situatie die je graag bij en in je gebouw betrekt en verwerkt. Ook in de gesprekken met de medewerkers over de ver- en nieuwbouw van het gemeentehuis was het als snel duidelijk dat ‘groen en gezond’ een belangrijke rode (of dus eigenlijk groene) draad moest worden.”

Project
Gemeentehuis Renswoude

Architect
Zecc Architecten

Uitvoering
Bouwbedrijf Osnabrugge

Opdrachtgever
Gemeente Renswoude

Product
Gevelsystemen
A-Brick

Fotografie
Walter Frisart FOTOwerk

Gemeentehuis Renswoude - circulair A-Brick gevelsysteem - Waste glaze - nieuwe aanbouw - Aberson

“Het monumentale gebouw dateert uit de 17e eeuw en de kenmerkende elementen daarvan wil je behouden. Het nieuw aan te bouwen gedeelte hebben we met gepaste afstand tot het monument gerealiseerd en met een middenas ruimtelijk verbonden aan elkaar. Op deze manier konden we de gevel van het monument eren en houden beide gebouwen hun eigenheid. Aan de binnenzijde hebben we het houten casco van het monument doorgetrokken naar de nieuwe aanbouw. Zo verbinden we de gebouwen onderling en de bosrijke omgeving. Én creëren we een duurzaam gebouw dat, net als het monument, nog in lengte van dagen behouden blijft.”

'A-Brick maakte het duurzame ontwerp sluitend, omdat daardoor de gevel in z'n totaliteit circulair is.'

Van binnen naar buiten en van buiten naar binnen

Het van buiten naar binnen halen en vice versa is door het hele ontwerp gerealiseerd. Zo lopen de klinkers van het pad naar de entree door in de middenas. De groene A-Brick van de gevel lopen door naar binnen tot aan de aanmeldbalie. En vanaf de verschillende werkplekken beleef je het groen en de seizoenen nu optimaal door het verloop van de met sedum bedekte luifel, naar de groene terreininrichting dat overgaat naar het bos aan de overzijde van de weg. “Groen is dus echt wel de rode draad in het gehele ontwerp”, aldus Bart.

Gemeentehuis Renswoude - circulair A-Brick gevelsysteem - Waste glaze - nieuwe aanbouw - ronde hoeken - Aberson

Groene en circulaire geveloplossing

De groene gevel met de circulaire Waste glaze, een verglazing ontwikkelt uit gerecycled glas en huisvuil, van Dijkstra Friese Kleiwaren was dan ook een logische keuze. Bart: “Via Dijkstra werden we op het circulaire A-Brick gevelsysteem van Aberson gewezen. Dit maakt het verhaal van het ontwerp sluitend, omdat daardoor de gevel in z’n totaliteit circulair is.”

Gemeentehuis Renswoude - circulair A-Brick gevelsysteem - Waste glaze - nieuwe aanbouw - groene voorruimte - Aberson

Zo trots als duurzame pauw

“Zo’n duurzaam gebouw realiseren gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Aan de basis van het plan staat de functionaliteit en het gebruik van het gebouw. Dat moet kloppen en vanuit daar kun je langzaam verder bouwen aan extra waarden als duurzaamheid en architectuur. Duurzaam bouwen komt vaak met een hoger prijskaartje. Dit moet wel uit kunnen. Doordat het plan in nauwe samenwerking met betrokken partijen is ontwikkeld, was er continu draagvlak om de rek op te zoeken en te kijken naar mogelijkheden om bepaalde duurzame keuzes mogelijk te maken.” 

“Met z’n allen hebben we echt onze nek uitgestoken om het haalbaar te maken. Met een prachtig, kwalitatief hoogstaand gebouw als resultaat. En een sterk verbeterde verkeersveiligheid door het verplaatsen van het parkeren naar de achterzijde van het gebouw. Overal is over nagedacht, de duurzaamheidsambities zijn erin verwerkt en dat binnen de beperkte budgetten van een kleine gemeente. Dat maakt mij mega trots!”

Gemeentehuis Renswoude - circulair A-Brick gevelsysteem - Waste glaze - detail - Aberson

Mark, technisch adviseur Aberson:

“Een partij die een volledig circulaire gevel wil realiseren, dat juichen wij natuurlijk toe. Daarbij had Zecc ook nog een specifieke wens, namelijk dat de gebouwhoeken rond zouden worden. Dit hadden we met A-Brick nog niet eerder bij de hand gehad, maar we houden wel van een uitdaging. We hebben de koe bij de horens gevat en een mock-up gemaakt om te kijken welke radius als minimum gehanteerd moest worden voor de hoeken. Met deze radius is Zecc gaan werken in het ontwerp. 

Maar daarmee waren we er nog niet, want ze wilden A-Brick eigenlijk ook graag verticaal toepassen. Nog een leuke uitdaging waar we mee zijn gaan rekenen, want het ontwerp moet passen bij de rastermaatvoering. Zo is het gemeentehuis van Renswoude ook voor ons technisch een mooie leerschool geweest in de doorontwikkeling van het A-Brick gevelsysteem. En blijken er nog veel meer mogelijkheden in het circulaire gevelsysteem te zitten, dan we al dachten.”

Gemeentehuis renswoude met A-Brick in beeld

Ook een goed advies over gevelstenen? We vertellen er graag meer over!

bekijk ook:

Met een goed berekend geveladvies valt gevelschade te beperken, zo niet te voorkomen.

Een gesprek over hoe we steeds optimaler invulling kunnen geven aan circulair bouwen met A-Brick.

Een steen gemaakt met 20% gerecycled keramisch materiaal afkomstig van de lokale kringloop. 

Het beste van Aberson.
De mooiste projecten, slimste producten en nieuwste innovaties maandelijks in je mailbox?

    close-link