Geveldragers schades zijn een van de meest voorkomende schades in de bouw. Met een goed berekend geveladvies valt deze schade te beperken, zo niet te voorkomen. In dit blog lees je over de toegevoegde waarde van een geveladvies.
In de bouw werken we inderdaad met normen en richtlijnen voor de toepassing van metselbaksteen in gevels. Een bekende richtlijn is dat na iedere 3e bouwlaag, bij een maximale hoogte van 11 meter, het metselwerk opgevangen moet worden met geveldragers. Echter dateren deze richtlijnen uit begin jaren ’90. De tijd en daarmee de ontwikkelingen in de bouw hebben natuurlijk niet stil gestaan. De bestaande richtlijnen gaan uit van een ‘optelsom’ van de meest negatieve waarden van de toe te passen producten. Elementen zoals de kleur van de gevelsteen, het formaat, de mortel, de temperatuurverschillen op de verschillende bouwlagen, allemaal elementen die invloed hebben op de sterkte van de gevelconstructie.
Daadwerkelijke waarden maken reëler geveladvies
Door meer in te zoomen op de daadwerkelijke waarden en eigenschappen van het gevelmetselwerk, maar ook de hoofddraagstructuur kom je tot meer inzicht op wat de daadwerkelijke vervormingen zullen zijn. Door de waarden van de diverse materialen in te vullen in een speciaal hiervoor gemaakt rekenprogramma, krijg je beter inzicht in de gegeven situatie en zal direct duidelijk zijn of een gekoppelde geveldrager ook echt nodig is.
In het gevelmetselwerk is de metselwerkondersteuning een kostenvretend onderdeel. Niet alleen het materiaal, maar zeker ook de montage zijn kostbaar. Door een geveladvies voor jouw beoogde gevelconstructie te maken, kun je exact uitrekenen op welke plekken je gevel ondersteund moet worden door middel van gekoppelde geveldragers. Als er minder geveldragers nodig zijn, dan kun je al snel €100-€150 per strekkende meter besparen. Bijkomend esthetisch voordeel is dat er geen horizontale voeg zichtbaar zal zijn.
Jazeker! De gevel wordt er technisch beter, sterker en duurzamer van. Er is door een op maat berekend geveladvies minder kans op schade aan het metselwerk. Doordat wij rekening houden met alle factoren, van gevelsteen en mortel tot dilateren en wapenen, krijg je een totaalbeeld in plaats van basisrichtlijnen per product. Deze individuele richtlijnen kunnen soms op gespannen voet staan met elkaar, doordat er in het product specifieke advies geen rekening gehouden wordt met de eigenschappen van de overige producten. Geveldragerschades zijn een van de meest voorkomende schades in de bouw. Door het te berekenen, wordt de gevel technisch beter, mooier en sterker.
Geveladvies neemt werkvoorbereider werk uit handen
Daarnaast nemen we door vooraf een geveladvies op te stellen de werkvoorbereider veel werk uit handen. Met het geveladvies als basis kan hij leveranciers benaderen voor een prijsopgave. Deze prijzen zijn dat eenvoudiger met elkaar te vergelijken, omdat er uitgegaan is van een vooraf gedefinieerd uitvoeringsplan.
In samenwerking met de TU Eindhoven is een rekenmodel ontwikkeld waarbij rekening gehouden wordt met alle producteigenschappen en omstandigheden die invloed hebben op het gedrag van zowel gevelmetselwerk als de hoofddraagconstructie. Hiermee berekenen we wat de maximale hoogte van een gevel mag zijn zonder toepassing van horizontale dilataties en gekoppelde geveldragers.
Hoe eerder we aan tafel komen om het geveladvies door te nemen, hoe beter. Ideaal is al in de acquisitiefase bij het voorlopig ontwerp, omdat we dan nog kunnen meedenken en -rekenen over mogelijke andere draagconstructie oplossingen. Hiermee kun je veel ellende voor zijn. De architect weet beter hoe het metselwerk opgebouwd kan worden. Waardoor de aannemer met de juiste gegevens kan rekenen in de aanbesteding, zodat er ‘appels met appels’ vergeleken kunnen worden. Maar ook in een later stadium van het voorlopig ontwerp fase is een goed opgesteld geveladvies nog van grote toegevoegde waarde zijn. Zolang het definitieve ontwerp er nog niet ligt, kun je nog steeds bijschaven en -sturen. In de meeste gevallen leidt dit tot een beter, mooier, beter, duurzamer én goedkoper gevelmetselwerk.
bekijk ook:
Bij de originele manier van het maken van een wasserstrich draait alles om water.
De mooiste langformaten uit heel Europa. Je vindt ze in onze collectie Aberlongue.
Waarom steenstrips steeds populairder worden op de bouw? Vijf goede redenenen.
Gouwe 1
8032 CA Zwolle
088 – 118 57 00
info@aberson.nl
Aberson is dé keramisch specialist in gevels en daken.
© Copyright – Aberson – Privacyverklaring, disclaimer & leveringsvoorwaarden | Gevelstenen Breda | Gevelstenen Zwolle | Gevelstenen Amsterdam | Gevelstenen Roermond | Veelgestelde vragen | Baksteencalculator | Keramische gevelsystemen | Gevelstenen
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u hiermee instemt.