Zwolle
Zwolle
Breda
Amsterdam
Roermond
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00 Gouwe 1, Zwolle
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00Oude Leijstraat 1 / hoek Tilburgseweg, Breda
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Zekeringstraat 32, Amsterdam
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Solvayweg 2, Roermond
Logo Aberson
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Circulair bouwen: van woorden naar daden

In gesprek met Aberson directeur Gerard Bosman en Thijs de Goede van Alba Concepts

De bouwsector is continu onderwerp van gesprek als het aankomt op milieu-impact en circulariteit. Dat er verandering nodig is, staat als een paal boven water. Een opgave waar de gehele sector in gezamenlijkheid aan bij moet dragen en verantwoordelijk voor is. Ieder op zijn eigen stuk. Aberson heeft daarin recent een mooie stap gezet met de formele LCA categorie 1 normering van het A-Brick gevelsysteem

Aberson directeur Gerard Bosman en Thijs de Goede van Alba Concepts vertellen over dit proces, maar vooral het belang van dit soort normeringen die bijdragen aan circulair bouwen.

Hoe is het contact tussen Aberson en Alba Concepts ontstaan?

Gerard: “Met A-Brick hebben we echt een bijzonder en innovatief gevelsysteem in huis, met meerdere voordelen waaronder op het gebied van circulariteit. Dat wisten we al, maar door dit te formaliseren kun je dit ook hard maken aan de markt. Zo’n normeringstraject gaat echter niet over een nacht ijs en vraagt veel inhoudelijke kennis. Tijdens het Duurzaam Gebouwd congres gaf Alba Concepts een presentatie. Nadien raakten we met elkaar in gesprek en de rest is geschiedenis. 

Thijs: “Wij begeleiden bedrijven natuurlijk vaker bij circulariteitsvraagstukken. Maar dit hebben we nog niet eerder gedaan voor een keramisch specialist die niet zelf produceert. Vooral omdat de zeggenschap over de benodigde data voor zo’n traject niet altijd bij hen ligt. De bevlogenheid van Gerard zelf hierover en het belang dat hij ziet in de meerwaarde in het circulair maken van de sector, maakten dat we zonder twijfelen in zee gingen met Aberson.”

Thijs de Goede | Alba Concepts
Gerard Bosman
Gerard Bosman | Aberson
Sustainer Homes Hengelo - A-Brick gevelsysteem

Foto’s: Sustainer Homes in Hengelo. Het eerste project in Nederland, volledig vervaardigd met het circulaire A-Brick gevelsysteem

Waarom is het van belang om een specifieke categorie 1 LCA-normering te hebben voor het A-Brick gevelsysteem?

Thijs: “In de beoordeling voor een LCA-normering toetsen we elf verschillende duurzaamheidsimpact categorieën. Alle scores uit deze categorieën bij elkaar opgeteld geven de milieukostenindicator (MKI). Deze score is van belang voor de milieuprestatie gebouwen (MPG) die projectontwikkelaars of aannemers moeten berekenen en afgeven voor de omgevingsvergunning van een nieuwbouwproject. Dus hoe lager de impact van het product, hoe aantrekkelijker het wordt voor de ontwikkelaar of aannemer.”  

Gerard: “Daarmee snijdt het mes aan twee kanten. Met de LCA categorie 1 normering wordt het A-Brick gevelsysteem opgenomen in de Nationale Milieudatabase (NMD). Uit deze database haalt de bouwsector de data voor het berekenen van de MPG’s. Zij hebben met de LCA-1 normering van A-Brick nu een officieel gecertificeerd circulair gevelsysteem ter beschikking waarmee ze de MPG score onder de verplichte 0,8 kunnen houden. En Aberson kan een actievere bijdrage leveren aan het verduurzamen van de bouwsector.” 

 

Wat maakt het A-Brick gevelsysteem zo bijzonder voor circulair bouwen?

Thijs: “In eerste instantie natuurlijk de losmaakbaarheid van het systeem. Een gevelsysteem dat een traditioneel gevelbeeld geeft, wat in de Nederlandse bouwpraktijk nog vaak de standaard is, maar op een circulaire manier uitgevoerd. Dat is de route die we met z’n allen moeten gaan bewandelen voor circulair bouwen. Daarnaast was dit voor ons een interessante stap in de verbreding naar een wat holistische kijk op duurzaamheid. Dat Aberson de moeite neemt om zich hard te maken voor het certificeren van zo’n product zonder de producent, geeft iets aan over de intenties en waarden van het bedrijf. En dat kunnen wij als aanjager van circulaire economie natuurlijk bijzonder waarderen.” 

A-Brick geeft een traditioneel gevelbeeld, wat in de Nederlandse bouwpraktijk nog vaak de standaard is, maar op een circulaire manier uitgevoerd."

Gerard: “Juist als specialist denken wij altijd mee met de tendens van de markt. A-Brick is het eerste remontabele gevelsysteem dat nu is opgenomen in de Nationale Milieudatabase. Dat is uiteraard voor ons interessant, maar ook voor de markt die hiermee bediend wordt in het steeds intensievere beroep dat op hen gedaan wordt in het terugdringen van de milieubelasting. Elk onderdeel is op termijn los te koppelen van elkaar en opnieuw toe te passen. En de steenstrips hebben een veel lagere milieu impact, omdat ze veel dunner zijn dan een traditionele baksteen.”

A-Brick gevelsysteem - gemeentehuis Renswoude

Foto: het gemeentehuis in Renswoude volledig voorzien van het circulaire A-Brick gevelsysteem.

Welke mogelijkheden op het gebied van circulair bouwen zien jullie nog meer?

Gerard: “Op productniveau zijn er nog stappen te maken door het transport dat nodig is voor het maakproces en alle afzonderlijke grondstoffen terug te dringen. En ook door zowel de steenstrips als de staalmodules te produceren met een (hoger) percentage gerecyclede grondstoffen. De gesprekken hierover zijn al gaande. Daarnaast zijn er allerlei interessante ontwikkelingen zoals de productie met elektrische ovens.” 

Thijs: “Ik zie veel potentie op het gebied van een goed retoursysteem van bouwproducten. De A-Brick steenstrips komen in goede staat van de metalen cassettes af. Door als producent of specialist hier een retoursysteem voor in te richten, maken we de sector weer meer circulair.”

Gerard: “Daar geloof ik ook in, alleen moet je dan naar een terugkoopgarantie. Om producenten te prikkelen om het product opnieuw in de markt te gebruiken. Dit vraagt echter veel. Je moet de producten enerzijds te allen tijde kunnen opslaan, maar het is vooral het kapitaalbeslag die dit een lastig punt maakt. Een punt waar we op dit moment nog geen antwoord op hebben, maar wat zeker interessant is om te onderzoeken.”

"A-Brick is het eerste remontabele gevelsysteem dat nu is opgenomen in de Nationale Milieudatabase. Hiermee bedienen we de bouwsector in het steeds intensievere beroep dat op hen gedaan wordt in het terugdringen van de milieubelasting en circulair bouwen’

Met ons sparren over je ideeën over circulair bouwen? 

bekijk ook:

Een steen gemaakt met 20% gerecycled keramisch materiaal afkomsting van de lokale kringloop.

Met een goed berekend geveladvies valt gevelschade te beperken, zo niet te voorkomen.

Waarom steenstrips steeds populairder worden op de bouw? Vijf goede redenenen.

Het beste van Aberson.
De mooiste projecten, slimste producten en nieuwste innovaties maandelijks in je mailbox?

    close-link