Zwolle
Zwolle
Breda
Amsterdam
Roermond
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00 Gouwe 1, Zwolle
088 - 118 57 00 Showroom geopend: ma - vr 08:00 - 17:00Oude Leijstraat 1 / hoek Tilburgseweg, Breda
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Zekeringstraat 32, Amsterdam
088 - 118 57 00 Showroom geopend: Op afspraak Solvayweg 2, Roermond
Logo Aberson
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Keramische gevelbekleding nodig? We inspireren je met deze 5 mooiste soorten

Keramische gevelbekleding voor een mooie en duurzame oplossing

De materiaalkeuze voor de gevel is enorm bepalend voor het eindresultaat. Vaak is keramische gevelbekleding een goede keuze. Met reden, want een keramische gevel heeft veel voordelen! Het is een natuurlijk product, erg kleurvast en bovendien oersterk. Bij keramische gevelbekleding denk je al snel aan baksteen. Maar voor een mooie en duurzame keramische gevel zijn er ook andere opties.

Welke soorten keramische gevelbekleding zijn er?

Als je kiest voor een keramische gevel, dan is er veel om uit te kiezen. Wij zetten hier vijf soorten keramische gevelbekleding voor je op een rij.

1. Gevelstenen of bakstenen als keramische gevelbekleding

Keramische gevelbekleding met bakstenen of gevelstenen

Gevelstenen, bakstenen, metselstenen. Zoveel termen voor een typisch oer-Hollands product. Niet voor niets komen bakstenen waarschijnlijk als eerste bij je op als je aan een keramische gevel denkt. Gevelstenen worden al eeuwenlang gebruikt voor de bouw. Logisch dat in een land als Nederland, met een eindeloze hoeveelheid aan rivierklei (we schreven er al eens een blog over), bakstenen nog steeds met stip op 1 staan voor een keramische gevel!

Ook voor ons bij Aberson begon het avontuur bijna 100 jaar geleden met bakstenen. Inmiddels hebben we heel veel soorten bakstenen en kleuren gevelstenen in alle maten, uit heel Europa: Wasserstrich, strengpers en handvorm gevelstenen. Van traditionele waalformaat tot uitgesproken langformaten. Hoeveel bakstenen per m2 je ongeveer nodig hebt voor een keramische gevel, reken je uit met onze handige calculator


Meer inspiratie? Je leest hiermeer over onze gevelstenen!

2. Steenstrips als keramische gevelbekleding

Keramische gevelbekleding met een keramische steenstrips

Steenstrips maken een opmars in keramische gevelbekleding. Dat begrijpen we goed, want steenstrips zijn een geweldige oplossing als je wél de uitstraling van metselwerk zoekt, maar geen bakstenen kunt of wilt gebruiken.

In een situatie waarin je licht moet bouwen, zijn keramische steenstrips bijvoorbeeld een lichtgewicht oplossing. En ook bij een renovatie bieden keramische steenstrips uitkomst. We schreven al eerder een blog over de voordelen van steenstrips als keramische gevelbekleding. 

Ga jecirculair bouwen, maar wil je wel een keramische gevel? Ook dan zijn keramische steenstrips een optie. Want als je kiest voor het systeem A-Brick, een gevelsysteem met keramische steenstrips, dan is je gevel demontabel. Bij A-Brick verlijm je namelijk niet, maar klik je de steenstrips in een cassette. Droog, zonder lijm of mortel. 


Tot slot nog dit: we hebben heel wat soorten steenstrips in ons assortiment. Hier vind je er al acht. 
Kun je de kleuren of soorten steenstrips niet vinden die je in gedachten hebt? Dan kun je de steenstrips voor je keramische gevel ook laten printen in je eigen kleur en structuur.

Benieuwd? Lees hier alles over onze keramische steenstrips!

Gevelsystemen als keramische gevelbekleding


Keramische gevelsystemenzijn de alleskunners binnen keramische gevelbekleding. Lichtgewicht, flink te personaliseren en goed bestand tegen weer en wind. Ook zijn keramische gevelsystemen toe te passen in alle stijlen. Extreem robuust, zoals de keramische sidings van Pantheon Nordic. Of denk aan de veelzijdige keramische tegels van het gevelsysteem Argeton: al jaren een belangrijke speler op het gebied van keramische gevelbekleding. De tegels van Argeton zijn te krijgen van heel strak en modern tot klassiek. Of zelfs digitaal geëngobeerd. We schreven al eerder een blog over 4 mooie keramische en circulaire gevelsystemen.Ook voor circulair bouwen of duurzaam bouwen zijn keramische gevelsystemen heel geschikt. De keramische tegels hangen namelijk in een achterconstructie, wat ze demontabel maakt. Wie het meer zoekt in de uitstraling van traditioneel metselwerk met gevelstenen of bakstenen, zit goed met ClickBrick Pure. Dat zijn handvorm bakstenen, drooggestapeld in plaats van gemetseld.

Benieuwd? Lees hier alles over onze gevelsystemen!

4. Prefab metselwerk als keramische gevelbekleding

Keramische gevelbekleding van prefab metselwerk

Prefab metselwerk gaat verder waar gewoon metselwerk stopt. Met prefab metselwerk creëer je bogen, lateien of bijzondere metselwerkverbanden die (bijna) onmogelijk zijn met ‘gewoon’ metselwerk. Bij deze manier van werken, worden bakstenen of steenstrips in een soort ‘mal’ gestort met beton. We maakten er al eens een video over. De kunst zit ‘m in het onzichtbaar verwerken van de elementen. Doordat we bij Aberson het hele project uit handen nemen en samenwerken met goede partners, krijgen we dat voor elkaar. Het resultaat: superstrakke keramische gevelbekleding.

Maar hoe verwerk je prefab metselwerk? Er zijn twee manieren: je kunt een project volledig in prefab metselwerk bouwen. Het grote voordeel is dat de elementen in de fabriek worden ontwikkeld en door het hele jaar geleverd worden. Met prefab metselwerk kun je dus snel doorbouwen en bovendien weersonafhankelijk. Een andere mogelijkheid is om prefab te combineren met gevelstenen of andere keramische gevelbekleding. De stukken die uitdagend zijn door zwaartekracht, verband of techniek, los je dan op met prefab metselwerk. De rest van de keramische gevels kunnen dan gewoon gemetseld worden. Kortom: prefab metselwerk is een echte oplosser en een mogelijkmaker.

Wil je (geen) prefab zien? Bekijk en lees alles over ons prefab metselwerk!

5. Dakpannen als keramische gevelbekleding

Keramische gevelbekleding met dakpannen

Dat dakpannen ook goed werken als keramische gevelbekleding, weten we al langer. Denk aan de Amsterdamse school waarin dakpannen als keramische gevelbekleding werden gebruikt. Kiezen voor keramische gevelbekleding met dakpannen is vooral een esthetische keuze. Want het mooie is: keramische dakpannen kun je bijna overal op de gevel toepassen. Dat geeft weer allerlei nieuwe ontwerpmogelijkheden. De gevel in het dak laten doorlopen bijvoorbeeld. De constructie van dakpannen als keramische gevelbekleding, heeft veel weg van een normale dakconstructie met sporen. Wel moet je ook hier goed rekening houden met de verankering. Over de verankering van keramische dakpannen op het dak, schreven we al eerder dit blog.

Tot slot is er nog een ander voordeel van verticale gevelbekleding met keramische dakpannen: het past bij duurzaam bouwen. Omdat de keramische dakpannen zijn los te halen en opnieuw te gebruiken. Dat maakt ze geschikt als circulaire gevelbekleding.

Meer weten?
Lees meer over onze keramische dakpannen.

Dit waren vijf van mooiste soorten keramische gevelbekleding. 

Met ons sparren over je ideeën voor een keramische gevel? 

bekijk ook:

Bij de originele manier van het maken van een wasserstrich draait alles om water. 

De mooiste langformaten uit heel Europa. Je vindt ze in onze collectie Aberlongue.

Waarom steenstrips steeds populairder worden op de bouw? Vijf goede redenenen.

Het beste van Aberson.
De mooiste projecten, slimste producten en nieuwste innovaties maandelijks in je mailbox?

    close-link